Politiet får kritik for at ville styre pressen efter togulykke på Storebæltsbroen

Fotografer og reportere kritiserer nu politiets generelle forbud mod at fotografere det forulykkede tog på Storebæltsbroen.

Foreningen af Politi- og Retsreportere kritiserer, at politiet udsendte et generelt forbud mod at fotografere det forulykkede tog. Togulykken kostede otte mennekser livet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Gik politiet for vidt, da det i forbindelse med den alvorlige togulykke på Storebæltsbroen, hvor otte mennesker omkom, nedlagde et generelt forbud mod at fotografere toget?

Det mener Politi- og Retsreporternes Forening, der har bedt Dansk Journalistforbund om at tage stilling til, hvorvidt politiets henstilling til pressen har været for vidtgående.

Sune Fischer, der er retsreporter på Ekstra Bladet og formand for foreningen, siger til Berlingske, at medlemmerne løbende har fokus på Rigspolitiets og de forskellige politikredses kommunikationsstrategi, men at den aktuelle henstilling er den hidtil mest vidtgående.

»Hver gang der kommer en ny, større sag, er det, som om skruen bliver strammet en tak til,« siger Sune Fischer.

Foreningen holder dialogmøder med politiet om den generelle kommunikation til pressen og forventer at skulle diskutere forbuddet på det førstkommende møde med politiet.

»Begge parter har en interesse i god kommunikation, og vi har et godt forhold, men vi må kritisere, når politiet henstiller til, at man overhovedet ikke må fotografere det forulykkede tog. Så er det som om, man ønsker at styre den overordnede historie om en meget alvorlig ulykke på en af landets mest befærdede trafikårer, og det kan offentligheden ikke være tjent med,« siger Sune Fischer.

Han understreger, at foreningens medlemmer som en selvfølge følger anvisninger fra politi og redningspersonale på ulykkesstedet, og at man viser et hensyn til ofre og pårørende.

»Vi ville aldrig styrte hen og fotografere tilskadekomne eller omkomne op i ansigtet. Det ville være en krænkende handling i sig selv,« siger Sune Fischer.

Er det ikke forståeligt at politiet udsteder et generelt fotoforbud, indtil man har overblik over situationen?

»Nej, for selvom en fotograf ved en fejl kommer til at få en tilskadekommen med på billedet, er det jo ikke ensbetydende med, at billedet bliver brugt. Der viser vi også hensyn,« siger Sune Fischer.

Han mener, at omstændighederne omkring storebæltsulykken var særligt problematiske, da politiet indledningsvis meddelte, at der ikke var alvorligt tilskadekomne, hvorefter at TV 2 Fyn kunne meddele, at det var der.

»Det viser, at det kan gå galt, hvis politiet forsøger at sætte sig på hele narrativet om en ulykke,« siger Sune Fischer.

Bilister fotograferede

Anders Frandsen, kommunikationsdirektør hos Rigspolitichefen, siger, at politiet udsendte en generel henstilling, der konkret knyttede sig til, at bilister tog billeder af togulykken, der kunne krænke ofre samtidig med at de sinkede trafikken.

»Det var den kontekst, vi sendte meddelelsen ud i, men det ændrer ikke ved, at vi har en fri presse, der selvfølgelig skal have lov til at være til stede, når der sker større ulykker. Der har vi ingen ændringer, og der er heller ikke noget nyt forbud i det,« siger Anders Frandsen, som ikke oplevede, at pressen gik for langt i forhold til ulykken på Storebæltsbroen

Han påpeger til gengæld, at politiet i stigende grad oplever privatpersoner, der tager billeder og forstyrrer redningsarbejdet, og at der også i fremtiden kan være behov for generelle henvisninger, men at det ikke er hensigten at forhindre pressen i at udføre sit arbejde.

Er det svært at skelne mellem privatpersoner, der kører forbi, og pressefolk, der arbejder på ulykkessteder? For det lyder lidt, som om I stadig vil udstede generelle fotoforbud i fremtiden?

»Vi sender tweets ud ved de her ulykker, hvis folk kommer i vejen for redningsindsatsen, men det har intet at gøre med, at pressen ikke skal have lov at passe sit arbejde,« siger Anders Frandsen, der ikke kan genkende Sune Fischers fornemmelse af, at politiet strammer skruen over for pressen.

»Jeg synes, at vi står til rådighed for pressen, som vi skal, så jeg synes ikke, at jeg kan se samme problemstilling,« siger Anders Frandsen.