Politiet efter skud og knivstik: Der er opbrud og omrokering i bandemiljøet i Nordsjælland

Der har de seneste uger været uro i bandemiljøet i Nordsjælland, og onsdag aften måtte politiet både rykke ud til en skudepisode og et knivstikkeri, hvor ofrene i begge tilfælde var banderelaterede. Der er røre i rocker- og bandemiljøet, hvor gamle grupperinger splittes og nye opstår, fortæller politiet.

De seneste uger har der været flere episoder med bander i Nordsjælland. Der er opbrud i banderne, fortæller Nordsjællands Politi. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften var der først en skudepisode i Allerød og lidt efter et knivstikkeri i Helsingør i Nordsjælland. Det er uvist, om der er en sammenhæng, men i begge tilfælde havde den angrebne part relation til bandemiljøet. Et miljø, der er i opbrud i øjeblikket.

Det fortæller Morten Pedersen, politiinspektør og leder af central efterforskning ved Nordsjællands Politi.

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagerne og kan endnu ikke sige, hvilke bander der er involveret. Politiet vil ikke engang oplyse, hvilke bander ofrene har relation til.

»De har en relation til bandemiljøet, men det er svært det her med grupperinger. For det er et meget mudret billede, vi ser i øjeblikket. Men de har i hvert fald relation til bandemiljøet,« siger Morten Pedersen om de to voksne, der sammen med et mindre barn var til stede ved en bil, da der blev affyret to skud imod dem. Ingen blev ramt.

Politiinspektøren fortæller, at der generelt er »røre« i rocker-bandemiljøerne i Nordsjælland ligesom på resten af Sjælland.

»Der er forskellige nye grupperinger, der kommer til, og nogle gamle, der splittes op, og så kommer de her bandemedlemmer med i nye grupperinger. På den måde prøver man at etablere sig. Det er et mudret billede, og det er svært helt at følge med i, men vi skal nok sørge for at følge situationen tæt. Det er en kamp om kriminelle markeder, hvor man forsøger at manifestere sig,« siger han.

Onsdag kl.19.21 fik politiet anmeldelsen om skyderiet. To skud blev affyret på en parkeringsplads. Det ene ramte bilen, og det andet skud gik igennem et vindue til en lejlighed, hvor en person opholdt sig og heldigvis ikke blev ramt.

»Det er jo vanvittigt, at nogen vælger at skyde på den måde i det offentlige rum,« lyder det fra Morten Pedersen.

Kort tid efter blev en 38-årig mand overfaldet i boligområdet Vapnagaard i Helsingør, hvor han fik flere knivstik. Han er blevet behandlet på sygehuset og udskrevet. Manden har relation til bandemiljøet, men hvilket vil politiet ikke oplyse. Dog fortæller Morten Pedersen, at det ikke drejer sig om banden Loyal To Familia (LTF), der ellers har været synlig i byen den seneste tid, som Frederiksborg Amts Avis har beskrevet.

Avisen har den seneste tid beskrevet, hvordan LTF-medlemmer i både Kokkedal og Helsingør har søgt at forlade banden, hvilket 4. maj førte til, at LTF-medlemmer fra både København og Hillerød mødte op ved Helsingør Gymnasium over for netop Vapnagaard for at markere, at det stadig var »deres område«.

Efter skudepisoden onsdag aften blev en enkelt person anholdt, men det skete som et led i efterforskningen, og personen er løsladt igen, fortæller politiinspektør Morten Pedersen. Derudover skriver Ritzau, at ti mænd blev anholdt i Nivå, men politiet fandt hurtigt ud af, at de ikke kunne påvise, at mændene havde været i Allerød på gerningstidspunktet, så de blev også løsladt igen.

I Nordsjælland har politiet i længere tid kendt til eksistensen af banderne LTF, Bandidos, Satudarah og Gremium. Derudover er der nye grupper, som kan komme til fra andre lande.

Adspurgt om udviklingen skyldes, at der er kommet mange flere bandemedlemmer den seneste tid, eller det er de samme bandemedlemmer, som blot skifter tilhørsforhold, svarer Morten Pedersen:

»Desværre er der nogle, som bliver tiltrukket af det her, men som udgangspunkt er der tale om nogen, der måske har haft tilknytning til en gruppering tidligere, som er blevet splittet op, så man har fået tilknytning til en anden. Det er ikke sådan, at vi ser en massiv tilgang til bandemiljøet.«

Politiinspektøren mener heller ikke, politiet bruger markant flere ressourcer på banderne i dag end tidligere. Jo, lige nu hvor der er to konkrete episoder, men ellers er det noget, der går op og ned, lyder det.