Politiet efter rydning af Pusher Street: »Vi er fuldstændigt afhængige af befolkningens hjælp«

Hvis pusherne skal holdes væk fra Pusher Street, bliver det med christianitternes hjælp.

Christianitterne har vist vilje til kæmpe mod den organiserede hashhandel, siger politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag morgen var Danmark vidne til et historisk syn. Snesevis af christianitter marcherede ind i Pusher Street og begyndte at afmontere hashboderne.

Rydningen kommer mindre end to døgn efter en hashhandler skød to betjente, da de forsøgte at anholde ham. Han ramte også en civil.

Synet var historisk af to grund. På den ene hånd har kameraer været forbudt på Pusher Street og i det område, der kaldes Green Light District. Og på den anden hånd har christianitterne hidtil været uvillige til at hjælpe politiet mod den etablerede hashhandel på Pusher Street.

Så hvad vil Københavns Politi nu gøre, når de tilsyneladende har mange af christianitterne på deres side? Det forsøgte politidirektør Torben Fogde at besvare på et pressemøde fredag eftermiddag.

»Det glæder mig, at der synes vilje til forandring. Men det er klart, at det ikke er noget, der kommer til at ændre sig fra dag til dag. Det er jo et langt sejt træk, men vi er parate til at yde vores bidrag her fra Københavns Politi,« siger han.

Åbenheden fra borgerne på Christiania er vigtig, hvis hashhandelen ikke skal vende tilbage til fristaden, ligesom den har gjort før, forklarede Torben Fogde.

»Det er ikke godt for os, at kriminalitet finder sted i lukkede enklaver, hvor de endda er omgivet af borgere, der måske ikke aktivt tager del i kriminaliteten, men omvendt heller ikke aktivt hjælper politiet til at bekæmpe den,« siger han.

Politiet var ikke umiddelbart til at se under rydningen, men selvom han blev spurgt flere gange under pressemødet, ville Torben Fogde ikke svare direkte på, om politiet havde aftalt med christianitterne at holde sig væk.

»Vi har ikke haft en interesse i at forstyrre fredelige aktiviteter. Hvis Christianitter selv gerne gøre noget for retsopholdelsen, så skal politiet da bestemt ikke komme og ødelægge det for dem,« siger han i stedet.

Når Pusher Street før i tiden er blevet ryddet, har det været politiets værk, og pusherne har hurtigt været tilbage. Men med christianitternes velvilje kan det måske være anderledes denne gang.

»For fire år siden kom Københavns Politi overhovedet ikke på Christiania. I dag afpatruljerer vi hele Christiania jævnligt, på nær Green Light District, på nær Pusher Street. Nu skal vi have den sidste bid med,« siger Torben Fogde på pressemødet og fortsætter:

»Med de signaler der er kommet i dag (fredag, red.), så er jeg også tryg ved, at vi kan opnå det. Vi er fuldstændigt afhængige af befolkningens hjælp.«

Skal ikke ramme resten af København

Både eksperter og politiet selv regner med, at hashhandelen bliver spredt udover København, hvis salget ikke kan vende tilbage til Pusher Street, men det er stadig bedre end, at det er samlet på Pusher Street.

»Uanset hvad man mener om hash, så kan aldrig gøre noget godt for gymnasieelevers hashmisbrug, at der er et kæmpe hashsupermarked, hvor alle kan henvende sig og købe produkterne,« siger Torben Fogde.

Han understreger også, at det ikke er noget nyt for Københavns Politi at bekæmpe hashhandel i resten af København.

»Den gene, som christianitterne nu forhåbentlig er kommet frem til, at de vil af med, skal ikke bare overføres til andre borgere i København,« siger Torben Fogde og fortsætter:

»Den lukkede geografi, og den passive medvirken, som hashhandelen på Christiania har været præget af, har givet nogle ret hårdkogte kriminelle elementer mulighed for at bide sig fast på en måde som er unik i Danmark. Og hvis vi kan vende den udvikling, så er der da i det mindste kommet noget godt ud af de her forfærdelige begivenheder.«

LÆS MERE