Politiet efter hackerangreb: Afvis pakker, du ikke har bestilt

Rigspolitiet opfordrer borgerne til at være opmærksomme på, om deres personlige oplysninger bliver misbrugt.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at den IT-leverandør, der driver politiets registre, har været udsat for et hackerangreb, er der behov for, at borgerne generelt er opmærksomme på, om deres personlige oplysninger misbruges. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet opfordres således til at være opmærksom på, om der pludseligt sker transaktioner – for eksempel køb af varer i ens navn – som man ikke kender noget til. Borgerne bør være mistænksomme, hvis de for eksempel får tilsendt varer eller pakker, de ikke har bestilt, hvis man modtager opkrævninger for varer, der påstås bestilt, men som man ikke har modtaget, eller hvis man modtager henvendelser om indgåede aftaler, som man ikke har kendskab til.

En række oplysninger fra politiets registre, herunder CPR-numre, er blevet kopieret i forbindelse med hackerangrebet, der har fundet sted fra april til august 2012. Det er dog foreløbigt politiets vurdering, at hackerne ikke har udnyttet oplysningerne.

Hvis man får mistanke om, at ens oplysninger alligevel bliver udnyttet, skal man anmelde sagen til politiet, da en kopi af politianmeldelsen eller en kvittering for henvendelsen kan bruges som dokumentation over for eksempelvis kreditorer og pengeinstitutter.

Hvis man modtager en pakke, man ikke har bestilt, skal man afvise den eller straks returnere den med skriftlig besked om, at man ikke kender til bestillingen. Man skal desuden straks kontakte afsenderen af eventuelle opkrævninger skriftligt, hvor man oplyser, at man ikke kender til bestillingen af varen og ikke har villet modtage den, lige som man skriftligt skal kontakte firmaet bag og meddele, at man ikke kender noget til aftalen.

Endelig skal man kontakte folkeregistret i sin kommune og få noteret, at der er begået tyveri på ens CPR-nummer, meddeler Rigspolitiet.