Politiet efter »flere dræbte« i Fields: »Vi har sat en manhunt i gang«

En eller flere gerningsmænd åbnede søndag aften ild i shoppingcentret Fields på Amager, siger politiet.

Københavns Politis chefpolitiinspektør Søren Thomassen orienterer om hændelsen i Fields på et doorstep pressemøde på Politigården i København søndag den 3. juli 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag lidt før klokken 17:30 begyndte én eller flere gerningsmænd at skyde mod gæster flere steder i shoppingcentret Field's på Amager.

»Der er flere dræbte,« siger Søren Thomassen, chefpolitiinspektør i Københavns Politi, på et pressemøde foran politigården.

Han tilføjer, at politiet haster til shoppingcentret efter de første meldinger om skud og kort efter anholdte en mistænkt »i umiddelbar nærhed af Field's«. Selve anholdelsen forgik ifølge chefpolitiinspektøren »forholdsvis udramatisk«

Der er ifølge chefpolitiinspektøren tale om »en 22-årig etnisk dansker«, men Søren Thomassen afviser at fortælle, om han i forvejen er kendt af politiet, eller hvilket motiv han kan have haft. Han afviser også at fortælle, hvilken type våben der er brugt.

Adspurgt direkte af fremmødte journalister, om der er tale om et terrorangreb, siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen:

»Vi efterforsker det her som en hændelse … Vi kan ikke afvise, at det er terror«.

Har den anholdte sagt eller gjort noget, der indikerer et motiv?

»Det vil jeg ikke kommentere på nu. Det er vi fortsat i gang med at efterforske. Jeg kan ikke stå og sige med sikkerhed her og nu, hvilke motiv, der er tale om,« siger chefpolitiinspektøren.

Københavns Politi er i øjeblikket i højeste alarmberedskab og har indkaldt forstærkning fra de omkringliggende politikredse, ligesom Politiets Efterretningstjeneste (PET) også er blevet involveret.

Chefpolitiinspektør Søren Thomassen giver på pressemødet udtryk for, at det er uklart, om gerningsmanden – den mistænkte, som allerede er anholdt – handlede på egen hånd.

»Vi har sat manhunt i gang,« siger han på pressemødet:

Hvis intet tyder på, at flere var involveret i skyderiet, hvorfor er I så i gang med en manhunt i øjeblikket?

»Vi skal være helt sikre på, at vi har styr på situationen. Og indtil vi kan sige med sikkerhed fra vidner, videoovervågning og andet, at der kun er tale om én gerningsmand, kører vi på allerhøjeste operative niveau,« siger Søren Thomassen.

Havde I efterretninger om, at noget var på vej?

»Det er for tidligt for mig at sige noget om. Men det er givet, at hvis vi havde information liggende om, at det ville ske, så havde vi været derude før«.

Politiet: Send billeder og video

​Chefpolitiinspektør Søren Thomassen siger på pressemødet også, at Københavns Politi derudover har især to budskaber:

»Har man været derude som borger, så sørg for det første for at kontakte ens pårørende, og sig til dem, at man har det godt. Nummer to: Har man information, set noget derude, optaget video eller andet derudefra, så kontakt Københavns Politi«.

Butikker og andre forretningsdrivende opfordres også til at sende videoovervågning til politiet.

De seneste timer har man flere steder på sociale medier kunne se videoer og billeder fra Field's.

På en video fra det sociale medie Snapchat viser telefonens kamera først to hænder, der holder hinanden, hvorefter kaos bryder ud ved lyden af skud, og de mange gæster på den indendørs gågade i shoppingcentret begynder at skrige og løbe afsted.

En anden video viser den formodede gerningsmand – som politiet altså omtaler som »22-årig« og »etnisk dansk« – jagte nye potentielle ofre. På en tredje går samme mand rundt i shoppingcentrets på det tidspunkt mennesketomme gange, mens han tilsyneladende med henvisning til sin riffel råber, at den ikke er ægte.