Politiet drosler ned forud for Folkemødet

Der bliver færre betjente på Bornholm under dette års Folkemøde sammenlignet med sidste år, hvor flere kontroversielle gæster nødvendiggjorde et særligt højt beredskab. Terrortruslen mod Danmark gør dog, at niveauet stadig er højere end tidligere år.

Politiet var massivt til stede ved Folkemødet i 2015, hvor flere kontroversielle skikkelser blandt andet den islamkritiske hollænder Geert Wilders var til stede. Her patruljerer politiet forud for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der bliver længere mellem betjentene under dette års fire dage lange Folkemøde, end der var sidste år. Sådan lyder meldingen fra Bornholms Politi få dagen inden, årets politiske festival skydes i gang.

»Vi har skruet en anelse ned for antallet af politibetjente, fordi der ikke er nogen, som vi opfatter som meget kontroversielle i forhold til sikkerhed, der skal tale ved dette års Folkemøde,« siger pressetalsmand Mikael Schollert.

Sidste år deltog blandt andet den kontroversielle islamkritiker Geert Wilders fra Holland i en debat mod tidligere redaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose i en debat om ytringsfrihed. Begge har dødstrusler hængende over hovederne. Også det højreekstreme græske parti Gyldent Daggry deltog.

Dengang fortalte politichef hos Bornholms Politi Peter Møller Nielsen til flere medier, hvordan sikkerheden var »fuldstændig i top«, men ønskede ikke at oplyse, hvor mange betjente der konkret var indsat.

Ifølge TV2 Bornholm var der mellem 600-700 betjente til stede under festivalen og mediet kunne efterfølgende berette om en regning, der løb op i 25 millioner kroner alene til sikkerhedsforanstaltninger.

Terrorrisiko hænger stadig i luften

Det var dog ikke kun de prominente gæster, der fik politiet til at øge beredskabet markant sidste år.

En anden del af forklaringen var desuden, at der i året forud for Folkemødet 2015 havde været flere terrorangreb rundt om i Europa. Det gjaldt først og fremmeste angrebene på synagogen i Krystalgade og på Krudttønden i København i februar 2015 og angrebene i Paris i januar 2015, hvor blandt andet satiremagasinet Charlie Hebdo blev ramt.

Siden har der dog igen været store, koordinerede terrorangreb rundt om i verden med angrebene i Paris i november, hvor 130 personer mistede livet, og på lufthavnen og en metrostation i Bruxelles i marts, samt mod en natklub for homoseksuelle i Orlando, USA, i weekenden som de tydeligste eksempler.

Og netop terrortruslen påvirker da også igen i år opbuddet på årets Folkemøde, fortæller politiets pressetalsmand.

Politi til gæster: Vær særligt opmærksomme

»Det har også indflydelse. Hvis der overhovedet ikke havde været nogle terrorangreb, havde vi formentlig været samme antal som årene før 2015,« siger Mikael Schollert og henviser til den generelle terrortrussel mod Danmark.

Han ønsker ikke at kommentere, hvor stort politiets set-up er i år eller hvor mange betjente, der er afsat til Folkemødet, men fastholder, at beredskabet ligger mellem niveauet i 2015 og de tidligere år, hvor det var markant lavere.

Trods det neddroslede politiberedskab er beskeden til gæsterne på Folkemødet dog den samme som sidste år:

»Vi opfordrer gæsterne til at være ekstra opmærksomme, ligesom vi gjorde sidste år,« siger Mikael Schollert og henviser gæster, der ser noget mistænksomt under Folkemødet, til at tippe politiet via politi.dk/bornholm eller via Politi-appen.