Politiet: Derfor er flere grænseovergange fortsat ubevogtede

Selvom statsministeren mandag indførte midlertidig grænsekontrol på grænsen mellem Tyskland og Jylland, er det langt fra alle overgange, der bliver kontrolleret. Helt bevidst, siger Rigspolitiet.

Foto: Claus Fisker. 400 soldater skal hjælpe med grænsekontrollen mellem Tyskland og Jylland. Hjemmeværnet melder sig også klar, men selve kontrollen er kun en politiopgave, siger justitsministeren. Den midlertidige grænsekontrol blev indført mandag kl. 12 i blandt andet Padborg by.
Læs mere
Fold sammen

Det var en stor beslutning, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag indførte 10 dages midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland med øjeblikkelig virkning.

Og ordene havde knap forladt statsministerens mund, før de første betjente stod klar ved grænsen i Sønderjylland. Men kun ved nogle af passagerne. For på trods af grænsekontrollen kunne man flere steder frit passere grænsen - også efter mandag middag.

Det bekræfter Rigspolitiet overfor Berlingske efter, at flere medier tirsdag berettede om flere landeveje, der er ubevogtede i grænseområdet. Der er tale om et helt bevidst valg, fortæller politiinspektøren Richard Østerlund la Cour, chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

En bevidst strategi

»Vores kontrol fokuserer primært på de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev, hvor langt størstedelen af trafikken kommer, samt færgehavnene i Rødby og Gedser,« siger Richard Østerlund la Cour i en skriftlig kommentar. Han understreger dog, at politiet planlægger at udføre stikprøvekontroller ved flere af de andre overgange.

»I alt har vi cirka 15 grænseovergange, som vi vil føre tilsyn med og lave stikprøvekontrol på,« lyder det.

Politiinspektøren forklarer strategien med, at man netop er blevet bedt om at udføre kontrollen som stikprøver, hvorfor politiets tilstedeværelse ikke er påkrævet langs hele grænsen hele døgnet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Udgangspunktet er, at vi nu får bedre kontrol med grænsen og får mulighed for at afvise på selve grænsen. Det er ikke en hundredeprocentskontrol, det er en stikprøveviskontrol. Så vi kan ikke afvise, at andre kommer ind,« siger Richard Østerlund la Cour.

Kontrollen afstemmes løbende

Hos Justitsministeriet bekræfter man, at man ved stikprøvekontrol netop forstår, at politiet kan være til stede ved de eksisterende grænseovergange på forskellige tidspunkter af døgnet. En pointe, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også fremhævede på mandagens pressemøde.

»Der bliver altså ikke tale om, at alle fra Tyskland bliver kontrolleret. Politiet vil ikke bede alle om at vise pas,« fastslog han og understregede, at »vi vil løbende afstemme kontrollen med, hvad der er nødvendigt.«

Da TV 2 lavede et tjek mandag aften, var fire overgange ubevogtede, mens Politiken skriver, at fem af de syv overgange, avisens udsendte medarbejder tjekkede, var ubevogtede.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført som en reaktion på Sveriges krav om, at alle der rejser ind i Sverige, skal kunne vise gyldige ID-papirer.

Ingen flygtninge på motorvejene

»De nye svenske krav om ID-kontrol indebærer en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig eksempelvis i og omkring København til fare for den offentlige orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, vi ser os nødsaget til at indføre midlertidig kontrol på grænsen til Tyskland. Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje,« sagde Lars Løkke Rasmussen på mandagens pressemøde.

Foreløbigt er 200 betjente udkommanderet til at udføre stikprøvekontrollen ved grænseovergangene mellem Jylland og Tyskland. Derudover foreslog regeringen mandag, at 400 ansatte ved Forsvaret uddannes til at kunne aflaste politiet med grænsebevogtningen, men det bliver alligevel ikke tilfældet fortæller integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag. De 400 soldater kan i stedet hjælpe til på de tre modtagelsescentre, siger ministeren til DR.