Politiet: Derfor blev Stram Kurs-demonstration under barnebegravelse tilladt

Stram Kurs' demonstration fredag 14. februar foregik ifølge Berlingskes oplysninger under en barnebegravelse. Politiet, der var til stede, begrunder nu over for lokalmediet Minby.dk, hvorfor politiet trods omstændighederne tillod demonstrationen at fortsætte. Og hvorfor Rasmus Paludan ikke kunne deltage i demonstrationen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har affødt raseri blandt folketingspolitikere over hele spekteret, at det højrenationalistiske parti Stram Kurs fredag valgte at gennemføre en demonstration foran en moské, hvor en rustvogn holdt med en kiste i børnestørrelse.

Raseriet er fortrinsvist blevet rettet mod Stram Kurs – med blandt andre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der på Twitter skriver: »Svin. Forbandede svin. Intet mindre.«

En undren har dog været rettet mod politiet, der var til stede for at opretholde orden. Hvorfor tillod politiet, at der bliver afholdt demonstration under en barnebegravelse, har spørgsmål lydt på sociale medier.

Det svarer Københavns Politi nu på til Minby.dk.

Københavns Politi forklarer i en skriftlig meddelelse til Minby.dk, at politiet ikke var bekendt med begravelsen, idet begravelser ikke bliver meldt til politiet. Det var derfor politifolkene på stedet, som løbende vurderede, hvordan situationen skulle håndteres.

»Det er politiets opgave at beskytte alle borgeres ret til at forsamle sig i det offentlige rum under hensyntagen til den offentlige orden. Politiet havde modtaget anmeldelse om to demonstrationer, som ønskede at forsamle sig ved Islamisk Trossamfund: En demonstration fra Stram Kurs med deltagelse fra Rasmus Paludan med forventet deltagelse af fem til ti deltagere samt en demonstration med titlen »Stop dæmonisering af danske muslimer«, som angav forventet deltagelse af cirka 600 personer,« skriver politiet til Minby.dk.

Partiets demonstration fredag 14. februar tog afsæt i årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i København i 2015, hvor Dan Uzan og Finn Nørgaard blev dræbt.

Demonstrationen tog udgangspunkt på Svanevej over for Islamisk Trossamfund, fortsatte mod moskeen på Dortheavej og derefter til Heimdalsgade på Nørrebro.

Partileder Rasmus Paludan blev dog af politiet anvist til ikke at møde op på Dortheavej, idet politiet ikke kunne garantere hans sikkerhed. Han var dermed ikke til stede, da episoden udspillede sig.

En video optaget af en Stram Kurs-demonstrant viser, at en Ford Mondeo-rustvogn parkerer mellem Stram Kurs-demonstranterne og fremmødte moddemonstranter, og idet bagklappen åbnes, afsløres en lille hvid kiste i barnestørrelse.

Politiet vil ikke over for Minby.dk oplyse, hvorfor de tillod, at de øvrige partimedlemmer gik videre til Dortheavej, når Rasmus Paludan ikke måtte.

»Ud fra en samlet og konkret vurdering af sikkerhedsmæssig og ordensmæssig karakter gav Københavns Politi samme dag Stram Kurs et mundtligt påbud om at afholde sin demonstration et andet sted end Dortheavej,« skriver politiet til Minby.dk.

I et interview til Berlingske tirsdag fortalte Rasmus Paludan, at han tager afstand fra, at demonstrationer forstyrrer begravelser. Han mener dog ikke, at der var tale om en begravelse.

»Jeg tænker, at det er en eller anden form for mediestunt, som jo virker helt efter hensigten. Der er også en, der sviner mig til, men jeg var der jo ikke. Jeg fik informationer om det her mange timer senere, og det var ikke særlig detaljeret, for der var ikke mange af vores demonstranter, der endte med at blive i særlig lang tid,« siger han tirsdag.