Politiet bruger mange kræfter på at tvangsindlægge syge

Politiets opgave med at bistå ved tvangsindlæggelser af psykisk syge kræver mange ressourcer.

Politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Nedskæringer i det psykiatriske system er formentlig årsagen til, at politiet har fået mere at se til i forhold til psykisk syge, der skal tvangsindlægges.

BT har fået aktindsigt i tal fra Rigspolitiet, og de viser, at antallet af tvangsindlæggelser er steget med 66 procent siden 2007.

I alt assisterede politiet ved 4273 tvangsindlæggelser sidste år, selv om politiet ifølge formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, slet ikke er uddannet til det.

- Samtidig er det en kæmpe opgave, fordi tvangsindlæggelser oftest tager flere timer, siger han til BT.

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen, peger på, at manglende sengepladser betyder, at psykiatrisk patienter udskrives for hurtigt.

Og Landsforeningen Sind er af samme opfattelse.

- For når man udskriver folk, før de er klar til det, bliver de hurtigt syge igen.

- Når man ovenikøbet udskriver dem til noget, der ikke er godt nok, for eksempel nogle ikke-velfungerende kommunale botilbud, så ender de med at blive genindlagt, siger formand Knud Kristensen til BT.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til BT, at der 2014 er afsat 2,2 milliarder kroner til psykiatrien, ligesom 400 millioner kroner fra satspuljemidlerne også går til at forbedre psykiatrien.

Samtidig mener hun, at der er behov for at kigge på, om psykiatriområdet er godt nok organiseret.

/ritzau/