Politiet beslaglægger Kirkeasyls formue

I al hemmelighed har Københavns Politi på et lukket retsmøde beslaglagt 308.000 kr. fra Kirkeasyls vikarbureau. Organisationen tror, at det er en politisk beslutning og forventer pengene frigivet igen på mandag.

Politiet har beslaglagt 308.000 kroner fra foreningen Kirkeasyls vikarbureau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Kirkeasyls formue på 308.000 kroner er blevet beslaglagt af Københavns politi. Det skete på et hemmeligt og lukket retsmøde i Københavns Byret den 8. oktober.

Det bekræfter anklagemyndigheden i København. Men først efter at såvel Rigspolitiet som statsadvokaturen og ledelsen i Københavns Politi i går afviste at udtale sig om sagen til Berlingske Tidende. 

»Vi har haft mistanke om, at Kirkeasyl understøtter de afviste irakiske asylansøgere. Og så har politiet indledt en strafferetlig undersøgelse,« oplyser chefanklager ved Københavns Politi, Carsten Egeberg. 

Kirkeasyl, der i flere måneder organiserede og støttede de afviste irakiske asylansøgeres ophold i Brorsons Kirke, anser beslaglæggelsen af de mange penge som et forsøg på at kvæle organisationen. Talsmand Jakob Tamsmark mener, at politiaktionen er politisk begrundet, og han sammenkæder den med en række hindringer, myndighederne i sidste uge lagde imod en støttekoncert i Århus, der skulle samle penge ind til de afviste irakere.

»Det tyder på, at man går målrettet til værks,« siger Jakob Tamsmark. Han betegner politiets grundlag for at beslaglægge de mange penge som »ikke eksisterende«.

Kirkeasyl har taget til genmæle over for Københavns Politi, og sagen kommer nu for i et åbent retsmøde i Københavns Byret på mandag. 

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Byretten giver Kirkeasyl medhold og frigiver midlerne igen,« siger Jakob Tamsmark. 

Politiet har formelt beslaglagt de 300.000 kr. fra det såkaldte Asylbureau ApS. Det blev efter rydningen af Brorsons Kirke etableret med det formål at skaffe de afviste asylansøgere opholdstilladelse via en regel i udlændingeloven, der skal sikre danske virksomheder mulighed for at importere arbejdskraft fra udlandet. 

Knopskydning 

Asylbureauet fik flere tilsagn fra virksomheder, der gerne ville ansætte en iraker til godt 31.000 kr. om måneden. Men Udlændingeservice afviste alle anmodningerne om opholdstilladelse, og i stedet blev de pågældende irakere tvangshjemsendt.

»Det drejer sig om en understøttelse af folk, der opholder sig ulovligt her i landet. Det asylbureau er jo tilsyneladende noget knopskydning af Kirkeasyl,« siger chefanklager Carsten Egeberg. 

Politiet har efter Berlingske Tidendes oplysninger lagt til grund, at der er et »markant« sammenfald af personer, adresser og bankforbindelser mellem en række foreninger. Blandt andet den såkaldte Støttekomité for skjulte flygtninge, som blev oprettet for at hjælpe de asylansøgere, der er gået under jorden i Danmark. 

Det er ulovligt, og det er tilsyneladende for at hindre den aktivitet, at politiet har beslaglagt pengene. Politiet argumenterer bl.a. med, at en navngiven aktivist, Signe Færch, har været aktiv i både Kirkeasyl, i Asylbureauet og i gruppen for flygtninge under jorden. 

Ifølge Jakob Tamsmark har politiet imidlertid blandet en række foreninger sammen, og han siger, at Signe Færch har trukket sig ud af alt arbejdet, fordi hun nu fører kommunal valgkamp i et forsøg på at komme i Borgerrepræsentationen for Enhedslisten. 

Efter beslaglæggelsen af de 308.000 kr. har Asylbureau ApS skiftet navn til Irakinstituttet. Og formålet er nu ikke længere at skaffe vikarjobs til afviste irakere, men alene at drive oplysningsvirksomhed. 

»Det hele har haft karakter af skæg og blå briller. Hvis politiet havde spurgt, så havde vi lagt det hele frem,« siger Tamsmark.

Han understreger, at Kirkeasyl fortsætter som organisation, selv hvis Byretten på mandag vil holde med politiet i, at de 308.000 kr. skal beslaglægges.