Politiet anklages for fejl i skattesag

De afhøringsrapporter, som Københavns Politi har sendt til undersøgelseskommissionen i skattesagen, er fyldt med faktuelle fejl, lyder kritikken fra mistænkte i sagen. Politidirektør afviser anklagen.

Skattekommissionen tager på tirsdag d.28. august 2012 fat på vidneafhøringerne af politiske topfolk og topembedsmænd for at finde ud af, hvem der lækkede Helle Thorning-Schmidts fortrolige skatteoplysninger til pressen. Her er det kommissions formand, Lars E. Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Politi bliver nu kritiseret for at begå centrale fejl i efterforskningen af, hvem der lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag til BT.

Kritikken går på, at politiet fejlciterer og laver faktuelle fejl i gengivelsen af afhøringerne af de mistænkte. Afhøringsrapporterne er blevet overdraget til undersøgelseskommissionen og udgør dermed en del af komplekset i kommissionen, som indleder de første afhøringer i dag.

Ifølge afhøringsrapporten af Peter Arnfeldt, der var spindoktor for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), skulle Arnfeldt havde fortalt politiet, at Lund Poulsen var så utilfreds med afgørelsen i Thornings skattesag, at han ville »fjerne« direktøren i Skat København, Erling Andersen. Angiveligt fordi Troels Lund Poulsen var fortørnet over, at Erling Andersen havde afgjort skattesagen til fordel for Thornings mand. Det fremgik i går af dagbladet BT, der har fået indblik i afhøringsrapporten. Peter Arnfeldt siger dog til BT, at det er »pure opspind«, at han skulle have sagt, at den tidligere skatteminister ville »fjerne« skattechefen.

Afhørte har ikke godkendt udtalelser

Arnfeldts bisidder, advokat Henrik Stagetorn, undrer sig over, at politiet ikke sikrede sig, at Arnfeldt kunne genkende sine udtalelser, før politiet sendte afhøringsrapporten til undersøgelseskommissionen.

»Rapporten indeholder en række faktuelle fejl, som er i den lidt tungere ende. Det kunne have været opdaget, hvis vi havde fået mulighed for at få den til gennemlæsning. Vi skrev for et par uger siden til kommissionen, at vi mener, at det er et problem, hvis politirapporten skal bruges som bevis i sagen,« siger Henrik Stagetorn, der ikke vil uddybe, hvad de faktuelle fejl indebærer.

»Det får du at vide på onsdag,« siger Henrik Stagetorn med henvisning til, at Peter Arnfeldt skal i vidneskranken i undersøgelseskommissionen i morgen.

Anklagen kommer, efter at tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, i Berlingske Søndag beskyldte Københavns Politi for at mistolke det, som Loft fortalte politiet under afhøringen af ham. Heller ikke Loft har fået mulighed for at godkende sine udtalelser.

Juraprofessor Eva Smith påpeger, at retsplejeloven forpligter politiet til at sende afhøringsreferatet til gennemlæsning hos de afhørte eller læse det op for dem.

»Det er noget, som politiet normalt gør rent rutinemæssigt, og derfor undrer det mig meget, at det ikke er sket i de her tilfælde. Det er lige så meget af hensyn til politiet selv, så de kan sikre sig, at der ikke har indsneget sig nogle misforståelser,« siger Eva Smith.

Københavns Politidirektør Johan Reimann medgiver, at retsplejeloven tilsiger, at afhørte skal have mulighed for at gennemlæse afhøringsrapporten.

»Men hvis man mener, at politiet har handlet forkert på det punkt, så kan man rejse det over for undersøgelseskommissionen,« siger Johan Reimann.

Havde det ikke været bedre, hvis de afhørte var korrekt citeret i politirapporten?

»Jeg har ikke grundlag for at tro andet, end at de er korrekt citeret. Men det er ikke mig, der skal vurdere det. Det skal undersøgelseskommissionen, som ved at læse afhøringsrapporterne og afhøre de pågældende skal danne sig et billede af, hvad der er foregået,« siger Johan Reimann, der afviser at foretage sig noget for at udrede sagen.

Det burde han gøre, når retsplejeloven er blevet tilsidesat, mener Eva Smith.

»Det undrer mig, hvorfor politidirektøren ikke tager kontakt til sine betjente for at finde ud af, hvorfor den sædvanlige rutine ikke er blevet fulgt,« siger professoren.