Politiet afviser, at Peter Madsen samarbejder om opklaring af ubådssagen

Politiet tror ikke på Peter Madsens forklaring om, at han ønsker, at alt i sagen kommer frem. Det fortæller anklageren ved retsmødet tirsdag, hvor der tages stilling til en forlængelse af hans varetægtsfænsgling.

Inden retssagen kom det frem, at den drabssigtede Peter Madsen vil erkende i retten, at han har gjort sig skyldig i »usømmelig omgang med lig« ved at begrave svenske Kim Wall til søs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Madsen har via sin forsvarsadvokat flere gange meldt ud, at han ønsker at samarbejde med politiet om opklaringen af den såkaldte ubådssag, hvor den svenske journalist Kim Wall er fundet dræbt og parteret. Han ønsker, at alt kommer frem, lyder det.

Men ved et møde i Københavns Byret tirsdag sår anklageren tvivl om de påstande. Peter Madsen er i retten, hvor det skal besluttes, om hans varetægtsfængsling skal forlænges.

Her fortæller anklageren, at politiet ønsker dørlukning under retsmøde. Specialanklager Jakob Buch-Jepsen forklarer, at selvom Peter Madsen gennem sin forsvarer siger, at han vil have alt frem, er det for politiet åbenbart, at Peter Madsen har gjort sig store anstrengelser for at modvirke opklaring af sagen.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark har flere gange meddelt, at Peter Madsen samarbejder i fuldt omfang. Men anklageren påpeger, at politiet blandt andet har forsøgt at få lov til at undersøge en computer, som Peter Madsen ikke har ønsket at give politiet tilladelse til at undersøge. Nu anmoder anklageren retten om tilladelse.

Til det siger forsvaren, at Peter Madsen gerne vil lade politiet se hans computer igennem på den betingelse, at han sidder ved siden af.

Anklager Jakob Buch-Jepsen konstaterer også, at »Peter Madsen har afgivet skiftende forklaringer, og det er politiets opfattelse, at disse skiftende forklaringer er blevet tilpasset af Peter Madsen i takt med at nye ting er blevet forholdt ham«.

Anklageren anmoder derfor om lukkede døre. Sagen er ifølge anklageren stadig på et tidligt stadie i efterforskningen, hvor flere potentielle vidner endnu mangler at blive afhørt, ligesom flere ligdele ikke er fundet endnu.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark gentager herefter, at Peter Madsen ønsker åbne døre ved retsmødet.

»Min klient har, som han også havde under grundlovsforhøret, største interesse i at få lov til at forklare sig i offentligheden. Når det er sagt, er det også i min klients interesse, at politiet får vendt hver eneste sten i den her sag. Jeg kan ikke se, at det skulle mindste den mulighed, hvis man førte den for åbne døre. Tvært imod,« siger hun.

Hun afviser, at der har været tale om nye forklaringer fra Peter Madsen, men henviser til, at det har været »præciserende forklaringer« fra hans side.

Under de indledende bemærkninger sidder Peter Madsen selv tavs på sin plads og lytter til anklageren med rynket pande.

Anklageren anmoder foruden en forlænget varetægtsfængsling i fire uger for manddrab om en mentalundersøgelse af Peter Madsen. I den formelle begæring, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen, at Peter Madsen bør fængsles for manddrab ved »i dansk farvand ombord på ubåden Nautilus på endnu ukendt måde at have dræbt Kim Wall, hvorefter han parterede liget i hoved, ben, arme og torso, ligesom han tilføjede torsoen forskellige snit og stik, samt påførte torsoen bælte, påsat rør, med henblik på at torsoen skulle forblive på havbunden, hvorefter han kastede ligdelene i vandet«.

Det er endnu ikke afgjort om retsmødet skal afholdes for lukkede døre.