Politiet advarer mod ny, livsfarlig studenterfejring

Både i København og Aarhus har politiet fået henvendelser om den nye tendens, der allerede har kostet bøder.

Det er ikke kun studentervognen, som de nyudklækkede studenter hænger ud af i disse dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første studenter er for længst sprunget ud, og fejringen er i fuld gang.

Men Københavns Politi advarer nu om en ny, farlig tendens, hvor studenterne hænger ud af vindurne i private biler, mens de kører rundt i byen med hornet i bund.

Advarslen kommer, efter at politiet i løbet af onsdag aften og natten til torsdag fik 14 anmeldelser om såkaldt »hasarderet studenterkørsel«. De fleste af dem drejede sig om unge mennesker, der hang ud af biler, som kørte rundt i Indre By.

»Det er ulovligt og kan være til fare for både personen selv og den øvrige trafik. Flere af de unge fik derfor i nat en bøde,« skriver Københavns Politi på Twitter.

Torsdag aften og natten til fredag havde politiets færdselsafdeling ekstra opmærksomhed på hasarderet studenterkørsel« i private køretøjer, oplyser politiet til Berlingske.

Det førte til en håndfuld sigtelser – primært i området omkring Islands Brygge.

»De fleste har heldigvis styr på at fejre deres huer på festlig og forsvarlig vis, men vi ser også eksempler, hvor unge mennesker hænger ud af bilerne og hornet bliver brugt helt unødvendigt,« siger politikommissær Bettina Appleyard fra Københavns Politi og tilføjer:

»Det kan hurtigt ende rigtig galt, og jeg vil gerne opfordre dem til at finde andre og mere forsvarlige måder at fejre deres huer på.«

Venstre-politikeren Jan E. Jørgensen har også bemærket den farlige måde, som visse unge fejrer studenterhuen på.

På Twitter har han delt en video af en bil med studenter, der hænger ud af vinduet, på H.C. Andersens Boulevard ved Rådhuspladsen.

»Ny studentertradition: At hænge ud af vinduerne på en bil i høj hastighed og med hornet i bund. Det virker ret dumt – og decideret farligt,« skriver Jan E. Jørgensen til videoen, som du kan se herunder.

Det er ikke kun i hovedstaden, at studenterne hænger ud af bilerne. Også i Aarhus har politiet spottet – og advaret mod – samme fænomen.

Det siger politikommissær Amrik Chadha, der er operativ leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi, til Aarhus Stiftstidende.

»Der skal ikke meget til, før det kan gå galt. Bilen kan komme for tæt på en bybus. Passageren kan miste taget i bilen, falde ud og ramme et eller andet,« siger Amrik Chadha.