Politiet advarer mod at vandalisere valgplakater: »Vi ser med stor alvor på det«

Det er for tidligt at sige, om problemet er større i år end ved tidligere folketingsvalg, lyder det fra politiet, der har rejst omkring ti sager om plakathærværk.

Ukendte gerningsmænd ødelagde i weekenden adskillige af Peter Skaarups (DF) valgplakater ved Søerne i København. Mange af plakaterne var flået ned, andre ødelagt og enkelte overmalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Knap en uge inde i valgkampen er politiet allerede i færd med at stange de første sigtelser ud for vandalisering af valgplakater.

Det oplyser politiinspektør Uffe Stormly fra Nationalt Beredskabsafdeling.

»Vi har nationalt fået 40-50 henvendelser om hærværk mod plakater,« siger han:

»Det er for tidligt at sige, om tendensen er større end tidligere. Men vi er meget opmærksomme på de her sager, og vi skrider ind, så snart vi får kendskab til det. Vi har også allerede fanget gerningsmænd til flere af de her sager i forbindelse med hærværk og afbrænding af plakater«.

Berlingske beskrev tirsdag, hvordan blandt andet en anonym hjemmeside registrerer plakater fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige i København, og hvordan brugere på sociale medier deler guides og videoer af plakater, der bliver revet ned, ødelagt og tisset på.

En venstreradikal gruppe har sågar udloddet præmier for billeder af det henholdsvis »mest kreative«, »mest grineren«, »mest omfattende« og »mest destruktive« plakathærværk.

Vinderne kåres ved en fest på byggegrunden Jagtvej 69 i København, hvor Ungdomshuset lå frem til 2007.

Politiet advarer mod at vandalisere valgplakater.

»Vi ser med stor alvor på det her. Hvis politiet kan finde ud af, hvem der har lavet hærværket, så vil vi helt sikkert efterfølgende komme efter dem, i det omfang det er muligt. Og så bliver man sigtet for overtrædelse af hærværksbestemmelsen,« siger Uffe Stormly med henvisning til straffelovens § 291 om hærværk.

Gruppen Party Rebels, som præmierer det bedste plakathærværk på valgnatten, mener, at vandaliserede valgplakater er et oprør imod stigende politikerlede.

»Hvis de lyttede mere og løj mindre, kunne det være, at folk havde mindre lyst til at tegne på deres plakater,« siger de i et interview med Berlingske.