Politiet advarer flygtningevenner: Hjælp kan være menneskesmugling

Folk skal tænke sig rigtig godt om, før de på egen hånd begynder at fragte flygtninge rundt i landet, lyder det fra politiet. Den form for hjælp er nemlig ulovlig.

Folk skal tænke sig om, før de begynder at fragte flygtninge rundt i landet, siger politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Danskerne står i kø for at hjælpe nogle af de mange flygtninge, der i disse dage kommer til landet via Rødbyhavn eller Padborg. Nogle deler mad og tøj ud, mens andre tilbyder transport og husly.

De seneste dage har flere både kendte og ukendte danskere fortalt, at de har givet lift til nogle af de flygtninge, der i disse dage kommer til Danmark fra blandt andet Syrien. Andre har offentligt tilkendegivet, at de har sejlet flygtninge til Sverige.

Men det er ikke lovligt, at køre rundt med personer, der opholder sig ulovligt i Danmark. Syd- og Sønderjyllands Politi advarer danskerne om at tage sagen i egen hånd og begå civil ulydighed:

»Tænk jer rigtig godt om, for det her er mere komplekst end som så,« siger Lise Dissing, sekretariatschef og leder af kommunikationsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Vi har forståelse for, at folk gerne vil hjælpe, men hvis man begynder at fragte flygtning rundt på egen hånd, gør man det sværere for politiet at løse opgaven, som blandt andet består i at få folk registreret,« tilføjer hun.

Så vidt vides har politiet endnu ikke modtaget anmeldelser om civil ulydighed.

»Det må bero på en konkret vurdering, hvorvidt man har overtrådt straffeloven. Hvis vi får en anmeldelse, vil vi naturligvis se på den,« siger Lise Dissing.

Omkring 200 flygtninge fra især Syrien er blevet indlogeret i en hal i Rødby. Andre er kørt til Sandholmlejren, fordi de har ønsket at søge asyl i Danmark. I alt er omkring 1.150 flygtninge kommet til Danmark siden søndag, hvor de første tog fra Tyskland med flygtninge om bord blev stoppet af dansk politi i Rødbyhavn.

Flere af dem har udtrykt ønske om ikke at blive i Danmark, men i stedet rejse videre til Sverige.