Politidirektør: Dan Uzan døde ikke forgæves

Politiet kritiseres for manglende beskyttelse af jødiske institutioner. Politidirektør Torben Fogde minder om, at terroristen blev stoppet, inden han trængte ind i synagogen.

Svært bevæbnet politi ved den jødiske Synagoge i Krystalgade mandagen efter Dan Uzan blev skuddræbt samme sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har politiet taget for let på danske jøders sikkerhed?

Det spørgsmål rejser stadig flere kritiske røster, efter det i forrige weekend lykkedes en terrorist at komme helt tæt på synagogen i Krystalgade, hvor han på klos hold skød og dræbte en frivillig vagtmand, 37-årig Dan Uzan.

Men nu tager politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi til genmæle i debatten.

»Det er værd at notere, at når man kigger bagud på forløbet, så er der tale om et højdramatisk forløb, hvor der har været mange aktiviter i gang. Bundlinjen er, at det heldigvis ikke lykkedes gerningsmanden at trænge ind til sine to mål, og tretten timer efter, de første skud faldt, blev gerningsmanden fundet og dræbt af politiet,« siger han.

Politidirektøren føler samtidig trang til at adressere den bekymring og nervøsitet, der er opstået i kølvandet på nedskydningen af Dan Uzan, og som han kalder for »naturlig« og »forståelig«.

»Derfor kører der en meget markant og synlig politindsats omkring de jødiske institutioner. Den indsats fortsætter ind til videre. Og i øjeblikket arbejder vi tæt sammen med PET om en langsigtet plan, der kan adressere trygheden omkring det jødiske samfund, så de kan føle sig trygge i deres eget land,« siger Thorkild Fogde.

Blandt de kritiske røster har flere stillet sig undrende over for, at man lod en ubevæbnet vagt stå ved synagogen i det indre København. Det har vakt undren, at politiet ikke sendte vagten hjem, da de ankom til stedet efter terrorangrebet ved Krudttønden tidligere på dagen. Thorkild Fogde minder om, at det var nogle hektiske timer.

»På det her tidspunkt var hele Københavns Politi og PET optaget af at beskytte de her objekter og fange gerningsmanden. Der er flere opgaver, der bliver løst på samme tid. Det er en hektisk periode, hvor rigtig mange kræfter er sat ind på at fange gerningsmanden, og hvor der samtidig etableres øget beskyttelse omkring de sårbare institutioner,« siger Thorkild Fogde.

Han minder nok en gang om, at det trods alt ikke lykkedes gerningsmanden, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, at trænge ind i synagogen.

»Det er forfærdeligt og tragisk, at den jødiske vagt blev dræbt, det er vi rigtig kede af, og vores tanker går til hans familie. Men han døde ikke forgæves, han var med til at sikre den her synagoge,« siger Thorkild Fogde.

Spørgsmål: Det er kommet frem, at det var den jødiske menighed selv, der tog kontakt til myndighederne for at få ekstra beskyttelse efter angrebet på Østerbro. Havde de to bevæbnede betjente været til stede, hvis ikke menigheden havde taget kontakt?

»Jeg er ikke i stand til at svare præcis på, hvilken betydning henvendelsen fra den jødiske menighed spillede i den forbindelse. Der indgik en henvendelse, men i hvilken rækkefølge, tingene fandt sted, det kan jeg ikke sige. Jeg kan ikke sige dig klart, om det har været en helhedsbedømmelse af mange ting, eller om det var en beslutning, der var truffet, da menigheden henvendte sig,« lyder det fra Thorkild Fogde.