Politichef: Irak var spildt arbejde

Danskernes arbejde med at uddanne politiofficerer i Irak er spildt arbejde, siger en kriminalkommissær.

Det danske politis indsats for at gøre det irakiske politi bedre, er spildt arbejde, mener kriminalkommissær og tidligere projektmedarbejder for de danske betjente i Irak, Per Verner Hansen ifølge Radioavisen.

Projektet er et af dansk politis største i Irak og gik ud på, at de danske betjente skulle træne irakerne til at uddanne 200 politiofficerer om året.

Dansk politi har ifølge DR været repræsenteret i Irak siden 2003 med op til 10 betjente ad gangen. Ved årsskiftet blev uddannelsen imidlertid overtaget - først af irakerne, som ifølge DR ikke var i stand til at styre den - og siden af amerikanerne, som valgte at skrotte programmet. Hvorfor amerikanerne valgte at skrotte programmet meldes der ikke noget om.

Den tidligere projektleder i Irak Per Verner Hansen ærgrer sig over, at ingen bruger de instruktører og programmer, som han selv og hans kolleger har uddannet og udarbejdet.

- Det er spild af ressourcer. De to år vi har ofret dernede på deres uddannelse er spildte, og det vi har efterladt af undervisningsmateriale og it - ja, det ligger stille, siger Per Verner Hansen til DR.

Det danske program bliver næppe taget i brug igen, siger en af de tolke, som nu har søgt asyl i Danmark, til DR.

Ifølge denne tolk har de lokale magthavere ingen interesse i at politiofficererne er bedre uddannede, fordi politifolkenen med den nye uddannelse i ryggen sandsynligvis hellere vil tjene borgerne end de lokale militser eller kriminelle bander.