Politichef efter betjentes terrorkritik: Vi har et stærkt setup

»Vi er i dialog med medarbejderne,« siger politidirektør Jens-Christian Bülow efter politibetjentes kritik af bevogtningen ved en israelsk ejendom i Nordsjælland.

»Bolden ligger hos os i ledelsen.«

Sådan siger politidirektøren i Nordsjællands Politi, efter at flere betjente har kritiseret den mangelfulde sikkerhed ved en israelsk ejendom, som politiet har ansvaret for at bevogte.

»Vi er dialog med medarbejderne, og vi vil meget gerne videre med dialogen,« siger Jens-Christian Bülow, der dog ikke kan oplyse, hvor længe dialogen har stået på.

Betjente har til Radio24syv sagt, at de betragter bevogtningen nærmest som »en joke«. De føler, at de er med i et skuespil. Ejendommen er ikke beskyttet godt nok, og betjentene føler sig som skydeskiver, lyder det. Allerede for et års tid siden blev ledelsen gjort opmærksom på problemerne, oplyser radiostationen.

»Vi er selvfølgelig optaget af vore medarbejderes sikkerhed og af den oplevelse, som de har af sikkerheden,« siger Jens-Christian Bülow og tilføjer, at Nordsjællands Politi i øjeblikket er ved at afklare, hvordan man skal tage hånd om sagen.

Om selve ejendommen siger politidirektøren, at sikkerheden både består af synlige og usynlige elementer.

»Vi mener, at vi har et stærkt setup,« siger han.

Den vurdering er ingen af de to betjente, som Radio24syv har talt med, dog enige i. Det samme gælder for tidligere har været operativ leder i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, der har været ude og besigtige området.

»I øjeblikket har betjentene ikke en jordisk chance for at nå at reagere,« siger han.

»Jeg håber ikke, det her er gældende for de andre sikkerhedsinitiativer, vi har rundt omkring i København, for så står det virkelig dårligt til, det må jeg sige.«

Har du nogensinde set noget lignende?

»Jeg kan ikke erindre, at jeg har set noget lignende. Vi skal helt tilbage til min tid i 1965-70 og bevogtning af den græske og amerikanske ambassade, men på daværende tidspunkt, var truslen en helt anden.«

Den tidligere operative leder peger på flere tiltag, man kan gøre, for at sikre området bedre. For eksempel kan man oprette såkaldte »no go-zoner«, som er zoner, hvor det er forbudt for personer at opholde sig.

Andre muligheder er stopforbud og ensretning af trafikken, men det kan også være bornholmske granitsten ala dem, der ligger foran Christiansborg og sikrer, at man ikke kan køre en stor ladning sprængstof tæt på bygningen, fortæller han.

Alene fra midten af februar 2015, hvor København blev ramt af terrorangreb på Krudttønden og synagogen i Krystelgade, og et år frem har politiet brugt over 100 millioner lønkroner på at bevogte jødiske institutioner rundt om i landet.

Sammenlagt er der fra februar 2015 til samme måned året efter brugt 422.436 timer på vagtopgaver foran synagoger og private jødiske hjem. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som Ritzau tidligere på året fik aktindsigt i.