Politichef advarer mod for hurtig redegørelse af terrorangreb

Politiet har endnu ikke det fulde overblik over gerningsmandens færden under terrorangrebet. Derfor kan en redegørelse inden for få uger, som et politisk flertal ønsker, risikere at vise sig ubrugelig, advarer rigspolitichefen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet mangler stadig at danne sig det fulde overblik over gerningsmandens færden før, under og imellem de to skudepisoder under terrorangrebet i København, hvor to personer blev dræbt og fem politifolk blev såret. Derfor giver det meget lidt mening at redegøre for forløbet allerede nu.

Det mener rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, efter et flertal i Folketinget har givet regeringen en deadline på tre uger til at komme med en redegørelse for det konkrete hændelsesforløb. Argumentet er, at politikerne hurtigst muligt skal kunne sætte ind med eventuelle nye tiltag.

Rigspolitichefen forstår godt ønsket om at få afdækket forløbet hurtigt, men advarer mod, at det kommer til at gå for hurtigt:

»Der er stadig er en række uafklarede forhold i sagen, som vi efterforsker på fuld kraft,« udtaler Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse og uddyber:

»Derfor vil der være en betydelig risiko for, at en meget hurtig redegørelse senere vil vise sig at være ufyldestgørende og upræcis.«

Rigspolitichefen fortæller, at op imod 200 efterforskere i øjeblikket arbejder intensivt på at få fastlagt det præcise hændelsesforløb - blandt andet ved at gennemgå et omfattende materiale fra overvågningskameraer, teleoplysninger og vidner.

»Vi er naturligvis allerede i gang med at indsamle relevant viden og materiale med henblik på at kunne gennemføre en evaluering af forløbet, når hændelsesforløbet er tilstrækkeligt fastlagt. På nogle punkter har vi allerede nu besluttet at gennemføre ændringer. Det gælder blandt andet et gennemsyn af vores skydeuddannelse og træning og fordelingen af personligt sikkerhedsudstyr,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Han forventer, at Rigspolitiet »i løbet af et par måneder« vil have et så klart billede af det, der er foregået, at der kan laves en fyldestgørende redegørelse.

Det er et flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF, som har givet regeringen en deadline på tre uger til redegørelsen.

Kritik fra blandt andre justitsminister Mette Frederiksen (S) og Politiforbundet har dog torsdag fået SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), til at trække i land. Således siger hun til DR, at fristen på tre uger er til diskussion.

»Vi er åbne over for politiefterforskningsdelen. Det kan godt være, at der skal være lidt længere tid og mere elastik. Det afgørende er, at vi nu ikke begynder at lave lovgivning og forskellige tiltage på Christiansborg uden at have et samlet overblik. Det er det afgørende for mig,« siger Pia Olsen Dyhr til DR.

Redegørelsen skal give klarhed over fire områder: Forløbet omkring angrebene på kulturhuset Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i indre København, myndighedernes viden om gerningsmanden, Omar Abdel El-Hussein, eventuelle ændringer af de danske myndigheders sikkerhedsforanstaltninger efter terrorangrebet i Paris samt Kriminalforsorgens generelle antiradikaliseringsindsats, skriver DR.