Politibetjentenes formand: Rasmus Paludan »spekulerer i storforbrug af politiets ressourcer«

»Det kan ikke passe, at politifolk skal sendes ud hver og hver anden weekend for at være til stede til Rasmus Paludans happenings,« lyder det fra Politiforbundets formand.

Rasmus Paludan, formand for partiet Stram Kurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag mandag klokken 17 står islamkritikeren Rasmus Paludan og ligesindede klar til at demonstrere mod organisationen Black Lives Matter i Danmark.

Demonstrationen i Havrens Kvarter i Albertslund er anmeldt til Københavns Vestegns Politi, understreger han.

Og tirsdag går det igen løs på Blågårds Plads på Nørrebro i København med en ny demonstration med Rasmus Paludan i spidsen.

Et Nørrebro og et København, der søndag eftermiddag og natten til mandag var vidner til store uroligheder og flere bilafbrændinger, i kølvandet på at Rasmus Paludan kortvarigt havde forsøgt sig med at demonstrere på pladsen, inden politiet fik ham væk.

Sidst på dagen tirsdag tager han til Avedøre for at holde endnu en demonstration med bl.a. koranafbrændinger.

Han fortæller, at han har adviseret Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at han tirsdag eftermiddag er at træffe til demonstration i Avedøre. Og at han vil anmelde den til Københavns Vestegns Politikreds i tilstrækkelig god tid.

Han ville også gerne have holdt en demonstration i Københavns Vestegns Politikreds søndag aften. Men det fik han nej til.

Han søgte om at holde demonstrationen i Københavns Vestegns Politikreds, efter at Københavns Politi med hans egne ord først havde forbudt ham at demonstrere i Københavns Kommune og siden i hele politikredsen.

Beskeden kom fra politiet i København sidst søndag eftermiddag og gjaldt indtil midnat.

Efter forbuddet i Københavns Politikreds ville han så holde en demonstration ved Værebro et stykke fra boligområdet Tingbjerg. Værebro hører under Københavns Vestegns Politi.

Men det blev altså et nej fra Vestegnen. Ifølge Rasmus Paludan blev der nedlagt forbud efter politilovens paragraf syv, stk. fire.

»Man kan påbyde, at demonstrationer flyttes af hensyn til den offentlige orden. Men man kan også forbyde demonstrationer af hensyn til den offentlige fred,« oplyser juristen Rasmus Paludan.

De mange demonstrationer og begivenheder fra Rasmus Paludans hånd alene i går, i dag og i morgen vidner om, at han »reelt spekulerer i storforbrug af politiets ressourcer og dermed timer, som går fra andre områder«, som formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, formulerer det i en kommentar på forbundets hjemmeside.

»Selvfølgelig skal vi beskytte Paludan og hans ytringsfrihed og retten til at færdes trygt. Det er den kyniske spekulation, der frustrerer mig. Det her har nærmest karakter af misbrug af en rettighed. Det er ikke budskabet – det forholder jeg mig ikke til – men ønsket om konfrontation, der generer mig. Jo mere, desto bedre. Jo voldsommere, desto bedre,« siger Claus Oxfeldt og fortsætter:

»Det kan ikke passe, at politifolk skal sendes ud hver og hver anden weekend for at være til stede til Rasmus Paludans happenings. Mange andre opgaver bliver tilsidesat, og det giver mig en dårlig smag i munden, at politifolkene må droppe at komme ud til indbrud eller andet, fordi de er bundet til at stå to timer i et boligkvarter, hvor Rasmus Paludan taler til færre folk end antallet af politifolk.«

Eksplosion i Mjølnerparken

Chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov, oplyser i en skriftligt svar til Berlingske, at Rasmus Paludan søndag blev påbudt af flytte en planlagt demonstration fra Mjølnerparken til et andet sted end i eller omkirn det udsatte boligområde.

Det sket »som følge af den eksplosion, der fandt sted tæt på Mjølnerparken natten til søndag, og den usikkerhed der var i forhold til motivet til sprængningen«, som det hedder.

»Rasmus Paludan foreslog fem nye mulige lokaliteter. To af dem lå i nærheden af Mjølnerparken, og derfor blev han oplyst om, at disse var omfattet af påbuddet. Han valgte herefter at afholde demonstrationen på Blågårds Plads. Københavns Politi havde ikke på forhånd oplysninger, der kunne begrunde et påbud i henhold til politiloven om ikke at afholde demonstrationen på Blågårds Plads,« lyder det fra Jørgen Bergen Skov:

»Vi er hos Københavns Politi vidende om, at Rasmus Paludan fortsat ønsker at afholde demonstrationer på forskellige lokaliteter. Politiet foretager efter arrangørens anmeldelse af sådanne demonstrationer en vurdering af arrangementet, herunder overvejer vi, hvorvidt der skal udstedes påbud eller forbud i medfør af politiloven. Vi ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere nye anmeldte demonstrationer.«