Politi vil have sag om mordbrand i Aalborg til Polen

Selv om mordbrand fandt sted i Danmark, vil politiet have retssagen til Polen på grund af de indblandede.

Foto: Ida Marie Odgaard.
Læs mere
Fold sammen

København. Siden januar sidste år har syv polske mænd siddet varetægtsfængslet i Polen mistænkt for at stå bag en mordbrand i Aalborg.

Men når sagen skal for retten, bør det ikke ske i retslokaler i Danmark.

Selv om branden på en adresse på Heimdalsgade var på dansk jord, bør sagen gå i Polen. Det fortæller Kim Kristensen, der er anklager for Nordjyllands Politi.

- Det er oplagt, at de polske myndigheder tager sig af den, siger han.

Hverken gerningsmændene eller de to personer, der omkom i branden, var danske statsborgere. Derfor hører den til i Polen, lyder vurderingen.

Den ene var en 30-årig polsk kvinde, og den anden person var en polsk mand, som politiet også formoder var blandt gerningsmændene.

Det er senere kommet frem, at adressen i Aalborg formentlig fungerede som bordel.

22. januar kørte de formodede gerningsmænd angiveligt fra Polen til Danmark, hvor de anstiftede branden, inden de umiddelbart efter vendte tilbage til Polen.

Syv af de formodede gerningsmænd blev anholdt i Polen og har siddet varetægtsfængslet lige siden. Men én person er formentlig stadig på fri fod, oplyser Kim Kristensen.

- Alt taler for, at den skal køre der, når der ikke er anden dansk relation, end at den er foregået i Danmark, siger han.

Det er en europæisk konvention, der gør det muligt at sende retssagen til Polen. Og fra dansk side er papirarbejdet klaret og sendt afsted.

Nu mangler der blot en formel underskrift fra de polske myndigheder. Ifølge anklageren tyder det hidtidige samarbejde på, at den nok skal komme.

/ritzau/