Politi undersøger procedurer efter kritik fra pårørende

Pårørende til en 18-årig drabsmand mener, at politi og psykiatri har svigtet ham. Politiet ser på procedurer.

Onsdag blev en formentlig psykisk syg 18-årig dreng sigtet for at have myrdet sin egen far, der blev fundet forbrændt og død på en græsplæne ud for et boligkompleks i Nørresundby.

Dagen efter kritiserer pårørende til drengen i Ekstra Bladet politiet og psykiatrien for at have svigtet den 18-årige.

En uge inden drabet stak han ifølge avisen af fra en lukket psykiatrisk afdeling, og de pårørende mener, at politiet gjorde for lidt for at finde ham.

Den kritik får torsdag Nordjyllands Politi til at iværksætte en undersøgelse af sine egne procedurer, fortæller vicepolitiinspektør Poul Severinsen til Ritzau.

- Det er vi nødt til. Sådan er det. Vi går i gang med at kigge på, hvad der er op, og hvad der er ned.

- Her taler vi både lydfiler og alt muligt, som vi skal ind at kigge på, siger Poul Severinsen.

Han understreger, at politiet først vil kommentere kritikken, når de har "undersøgt de kritikpunkter, der eventuelt måtte være".

- Og vi udtaler os ikke, bare fordi Ekstra Bladet bringer kritik, tilføjer han.

Den nære pårørende fortæller i Ekstra Bladet, at den unge mand havde været tvangsindlagt med klare tegn på psykose og paranoia.

Hun fortæller, at den 18-årige, som hun omtaler som en kærlig dreng, kom i berøring med det psykiatriske system i eftersommeren. Det blev til flere "springture" fra den psykiatriske afdeling.

Pludselig blev han aggressiv og voldelig, fortæller den pårørende. Hun ringede til politiet, da drengen i søndags dukkede op hos sin far.

- Jeg ringede til politiet og fortalte dem, hvor han var, så de kunne pågribe ham og bringe ham tilbage, fordi han var utilregnelig, siger hun til Ekstra Bladet.

- Men politiet negligerede mig. En politimand sagde, at N (den 18-årige, red.) ikke var at betragte som flygtet. Man havde valgt at udsende en såkaldt rundkastning til patruljerne.

- Hvad det skulle gavne, ved jeg ikke, siger kvinden.

Vicepolitiinspektør Poul Severinsen siger om kritikken:

- Det er selvfølgelig dybt tragisk, hvad der er sket, og derfor fortjener det også at blive undersøgt ordentligt.

- Der er en pårørende, der rejser kritik af psykiatrien og politiet. Vi må undersøge, om der er nogle ting i vores procedurer, vi skal have lavet om i forbindelse med det her.

Poul Severinsen er ikke bekendt med, at den pårørende selv skulle have henvendt sig til politiet angående kritikken.

Den drabssigtede er nu fængslet og anbragt på et psykiatrisk hospital.

/ritzau/