Politi søger vidner: To betjente forsøgt dræbt på vej hjem fra job

To fængselsbetjente er i løbet af det seneste år blevet forsøgt dræbt på vej hjem fra arbejde. Overfaldene er så identiske og så langt fra en opklaring, at politiet nu går ud og efterlyser vidner. Fængselsforbundet mistænker grupperingen Brothas for at stå bag.

Arkivfoto fra Aarhus Arrest. På vej hjem fra arbejde er to fængselsbetjente det seneste år blevet overfaldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af det seneste års tid er to fængselsbetjente i københavnsområdet blevet overfaldet, netop som de havde fri fra arbejde. Begge overfald har været af så grov karakter, at politiet betragter dem som drabsforsøg.

Efterforskningen er dog strandet i begge tilfælde, og da Københavns Politi mistænker, at samme gruppering står bag, tager man nu et nyt værktøj i brug og efterlyser vidner til begge overfald.

»Der er klare sammenfald i deres fremgangsmåde og så er der et klart sammenfald i signalementet på en af gerningsmændene,« siger politikommissær hos Københavns Politi Bjarke Dalsgaard Madsen.

»Fedladen« og meget lav gerningsmand

Den eftersøgte mand beskrives som »fedladen« med markante og store udstikkende ører, sort slikhår og mellem 150-160 cm. Meget små fødder/sko,« skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse. Til den tilføjer politikommissæren:

»Det vil være oplagt at arbejde ud fra en hypotese om, at gerningsmændene skal findes i bandemiljøet,« siger han.

Samme konklusion kommer fra Fængselsforbundet, hvor forbundsformand Kim Østerbye har en helt klar formodning om, hvor gerningsmændene skal findes.

»Vi har fået et signalement, der passer på en kendt gruppering på Nørrebro. I begge tilfælde har de udset sig fængselsbetjente for at sende et signal om, at de ikke vil finde sig i de restriktioner, som bandemedlemmer er underlagt i fængslerne,« siger han.

Hvilken gruppering er det?

»Det er Brothas,« siger forbundsformanden.

Betjent i livsfare

Det første af overfaldene fandt sted 18. juni 2015 og beskrives som et decideret drabsforsøg. To-tre gerningsmænd overfaldt fængselsbetjenten med både kniv og slagvåben, da han netop havde fået fri. Det skete ud for Enghavevej 172 i København.

Fængselsbetjenten fik store flænger i baghovedet og stiksår i lår og balle, og var efterfølgende i livsfare.

Ifølge politiets oplysninger opholdt gerningsmændene sig forud for drabsforsøget på Vigerslev Allé 1D klokken cirka 19.06, ogvar  ved Enghavevej 172 mellem kl. 19.09-19.12. Omkring overfaldstidspunktet blev der set en mørk Peugeuot 206 i området, og politiet søger flere vidner, der har set denne bil i nærheden af gerningsstedet.

Nåede at værge sig

Det andet overfald skete 22. marts i år, igen kort efter kl. 19, hvor endnu en fængselsbetjent blev overfaldet. Her opsøgte to gerningsmænd fængselsbetjenten nær vedkommendes bopæl og stak ham 10-12 gange i brystet og i maveregionen. Forinden overfaldet spurgte de to gerningsmænd, hvad han arbejdede med.

Fængselsbetjenten slap billigt fra overfaldet, fordi han værgeede for sig og var iført en så tyk jakke, at der kun gik 3-4 stik ind i huden. Også dette overfald betegner politiet som et decideret drabsforsøg.

I forbindelse med drabsforsøget i marts har efterforskningen vist, at gerningsmændene forlod stedet i en Renault Grand Scenic med registreringsnummeret AV 36002 i brun metalic.

Politi: Håber, det er to enkeltstående tilfælde

Der er ifølge Københavns Politi ingen sammenhæng mellem de to fængselsbetjente, og politiet arbejder derfor ud fra den tese, at angrebene ikke var rettet mod dem som enkeltindivider, men mod dem som ansatte i fængslet.

Politiet håber, at man ved at »intensivere« indsatsen kan sætte en stopper for overfaldende.

»Det er jo noget, vi har været fri for at se i stort omfang, og vi håber, at det er to enkeltstående tilfælde og ikke, at det er en ny tendens,« siger Bjarke Dalsgaard Madsen.

Samme toner kommer fra Kim Østerbye:

»Det giver anledning til bekymring, og vi er ved at kigge på, om vi skal beskytte fængselsbetjentene bedre, når de skal til og fra arbejde,« siger forbundsformanden, der også fortæller, at et udvalg i Kriminalforsorgen i øjeblikket er i færd med at kortlægge, hvordan en sådan beskyttelse kunne foregå.

Politi mangler gennembrud

Politiet har siden overfaldet sidste juni efterforsket sagen, men da efterforskningen endnu ikke har fået sit gennembrud, forsøger man nu at få offentlighedens hjælp.

Det sker velvidende om, at det formentlig er begrænset, hvor meget almindelige mennesker kan huske et helt år tilbage, håber politiet alligevel.

Vidner opfordres til at henvende sig til Københavns Politi på telefon 114.