Politi skal bremse salg til lattergas-misbrugere

Dødsfald og beretninger om et udbredt misbrug blandt unge over hele landet fører nu til en skærpet kurs med politi-anmeldelser og krav om bøder.

Foto: Emil Hougaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er farligt. Unge misbrugere kan dø af det. Derfor er det også helt uacceptabelt at sælge det til dem.

Med forbud og politianmeldelser mod forhandlere skærper myndighederne nu indsatsen for at reducere den stigende brug af lattergaspatroner, som har udviklet sig til et modefænomen blandt unge.

Gaspatronerne er produceret til brug i flødeskumssifoner, men gassen inhaleres for at opnå en kortvarig euforisk tilstand.

»De unge og deres forældre skal forstå, at når det er ulovligt at sælge det til at sniffe, så er det, fordi det er farligt. Man kan dø af det,« siger kommunikationschef Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.

Den skærpede kurs kommer således, efter at der flere steder i verden har været dødsfald på grund af lattergas-misbruget, hvor brugeren fylder lungerne med gas, hvorved de tømmes for ilt, og man får kvælningsfornemmelser. Desuden er der beretninger fra byer over hele landet om et udstrakt brug af lattergas i festmiljøer og på musikfestivaler.

Sikkerhedsstyrelsen, som er kontrolmyndighed på området, har derfor nu givet påbud mod salg af lattergaspatroner til ni internetforhandlere med den begrundelse, at de har solgt patroner, beregnet til flødeskumssifoner, til beruselsesformål. Salget er blandt andet sket fra webadresser som Lolgas.dk, GrinTur.dk og Happy-time.dk.

Samtidig har styrelsen indgivet de to første politianmeldelser mod internetforhandlere, som har ignoreret styrelsens forbud mod at sælge lattergaspatroner til unge på jagt efter en rus. Derudover overvejer styrelsen at politianmelde endnu én forhandler, fremgår det af en orientering til sundhedsudvalget i Folketinget.

Kravet er, at de pågældende skal idømmes en bøde på ikke under 20.000 kroner, som er niveauet i lovgivningen i den type sager.

I den øgede indsats indgår også en appel til række isenkræmmerkæder om ikke at sælge lattergas til unge, hvis man får mistanke om, at det handler om »beruselsesformål«. Endelig har Københavns Politi i en række tilfælde sigtet restauratører for at sælge gaspatroner på barer og natklubber, efter at Sundhedsstyrelsen har slået alarm og advaret om, at indtagelse af gas fra flødeskums-patroner kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Udover iltmangel kan lattergas, ved stort eller langvarigt brug, forårsage neurologiske skader som følge af vitamin B12-mangel.

Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen har der været omkring ti henvendelser til Giftlinjen på Bispebjerg Hospital fra privatpersoner vedrørende forgiftninger med lattergas, taget i »misbrugsøjemed« fra patroner eller ampuller. De endelige helbredsmæssige konsekvenser for de pågældende kendes ikke, men flere af patienterne havde været eller var svært forgiftede, havde været bevidstløse, havde kramper eller lignende, hedder det i notatet.

I Stofrådgivningen i København er man også stødt på fænomenet og har oplevet, at én af de unge, man havde i behandling, døde, fordi han mistede bevidstheden og blev kvalt i forbindelse med brug af lattergas.

»Vores indtryk er klart, at der er en ret udbredt brug. Det trives sammen med et højt alkoholforbrug blandt unge, som jo er meget risikovillige. Vi hører, at de presser sig selv til en grænse, hvor de føler, de er ved at besvime,« siger chef for Stofrådgivningen og Lænke- ambulatorierne Trine Ry.

I Folketinget hilser formanden for sundhedsudvalget, Liselott Blixt (DF), den skærpede kurs velkommen, men bebuder også, at hun vil gå efter strengere straffe for salg af lattergas.

»En bøde på 20.000 kroner er hurtigt tjent ind; derfor skal bødeniveauet og straffen noget højere op. Det skal være noget, der virkeligt kan mærkes. Vi ser jo, hvordan disse patroner ligger og flyder alle mulige steder, og der er også folk, der dør af det,« siger hun.