Politi om ulovlige masseanholdelser under COP15: Vi handlede rigtigt

Politidirektør Johan Reimann fastholder, at politiet handlede rigtigt, selvom landsretten har fundet masseanholdelserne under COP15-topmødet ulovlige.

Futtog: Klimademonstrationen ?Planet First ? People First? under COP15 topmødet udvikler sig til en historisk masse-anholdelse af næsten 1000 demonstranter, der må vente i timevis, siddende på den iskolde jord med bundne hænder. Flere af de anholdte besvimer, mens andre bliver nægtet toiletophold og derfor må sidde i deres eget urin. Kun fire personer blev efterfølgende sigtet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet handlede rigtigt, men burde have gjort det bedre. Sådan siger politidirektør for Københavns Politi, Johan Reimann, i en udtalelse.

Det sker på baggrund af onsdagens dom fra Østre Landsret, som fandt, at 247 mennesker blev udsat for ulovlige indgreb, da politiet tilbageholdt dem under klimatopmødet i december 2009.

Johan Reimann »ærgrer« sig over afgørelsen, men siger:

- Hvis jeg skal sammenfatte Østre Landsrets dom, så siger den, at vi handlede rigtigt i situationen ved at gribe håndfast ind, men at vi skulle have gjort det anderledes og bedre. Det vil vi lære af.

Han tager dommen til efterretning, men er ikke nødvendigvis enig i den, tilføjer han.

- Vi havde en anden vurdering under og efter COP15, men tager selvsagt rettens afgørelse til efterretning.

Johan Reimann erkender dog, at politiet ikke var gode nok til at sortere fredelige demonstranter - herunder Hare Krishna-munke og -nonner - fra ballademagerne, og at politiet desuden burde have været bedre til at dokumentere hver enkelt frihedsberøvelse. Samtidig beklager han, at 178 anholdte måtte sidde i timevis på Amagerbrogades iskolde asfalt uden mulighed for at komme på toilettet.

- Københavns Politi har på et tidligt tidspunkt beklaget de gener, som nogle af frihedsberøvelserne forårsagede, herunder især at mange demonstranter på Amagerbrogade kom til at vente for længe og for ubekvemt, inden de blev kørt væk og siden løsladt igen. Vi vil gerne benytte lejligheden til igen at beklage over for demonstranter og andre, hvis frihedsberøvelse nu er anset for ulovlig, at de kom til at lide under, at der blandt demonstranterne var en del, som havde ondt i sinde.

I alt blev 944 personer tilbageholdt i en knibtangsmanøvre på Amagerbrogade, fordi politiet på daværende tidspunkt vurderede, at de var til fare for den offentlige ro og orden.

Politidirektøren siger, at Københavns Politi ønskede »at beskytte den grundlovssikrede ret til at demonstrere.«

- Det gjorde vi ved at forhindre en hård kerne i at ødelægge det for de mange, der på fredelig, demokratisk og lovlig vis ville ytre sig, udtaler han.

Politiet har endnu ikke taget stilling til, om Østre Landsrets kendelse skal ankes til Højesteret.

På Christiansborg er et opgør med politiets udvidede beføjelser - den såkaldte Lømmelpakke - dog under opsejling. Både Radikale og Enhedslisten vil revidere pakken i kølvandet på ulovlige masseanholdelser under COP15. De Konservative afviser dog blankt.