Politi om historisk matchfixingsag: »De ville ikke blive dømt i retten«

Der var ganske enkelt ikke nok beviser mod fem unge mænd - heraf fire fodboldspillere - i en opsigtsvækkende sag om matchfixing, siger politiet.

Arkivfoto: Hvidovre Stadion Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mere end tre og et halvt år siden, at fem unge mænd første gang blev afhørt i en opsigtsvækkende sag om matchfixing. Siden er en sjette mand, »MT«, blevet dømt til et års betinget fængsel i landsretten i maj, mens de fem har kukkeluret i kulissen. Men man kunne ikke have afsluttet sagen før nu, mener politiet.

»Vi har været nødt til at vente til landsretten havde talt i den her sag. Vi mener, vi har haft en saglig grund til at gøre, som vi har gjort,« siger Henrik Helmer Steen, advokaturchef for Økonomisk Kriminalitet under Københavns Politi.

Hans svar kommer som følge af den kritik flere af forsvarsadvokaterne for de fem tidligere sigtede i dag har udtrykt. Blandt dem var forsvarsadvokat Peter Martin Blinkenberg hos selskabet Blinkenberg Straffeadvokater, der har repræsenteret en af de fem involverede.

»Det har været en lang, hård periode, hvor han har levet i uvished. Selv om han godt vidste, han var uskyldig, har han jo frygtet at blive dømt,« sagde Blinkenberg tidligere torsdag til Berlingske.

I sommeren 2014 kunne Berlingske første gang beskrive sagen. Politiet mente, at seks mænd skulle have aftalt, hvad resultatet skulle blive i to fodboldkampe mellem Hvidovre IF og modstanderne i henholdsvis Vejle Boldklub og det daværende FC Hjørring tilbage i 2010. Senere rejste politiet tiltale mod en syvende mand, men han blev imidlertid frifundet i retten i maj 2015.

Ifølge den første retsmødebegæring fra Københavns Politi fik de sigtede del i en gevinst på omkring 900.000 kroner. Desuden skulle et asiatisk selskab ifølge politiet have spillet, hvad der svarer til to til tre millioner kroner i Asien på en af de fixede danske kampe.

Politiet kom oprindeligt på sporet af sagen, fordi en af mændene, den dengang 27-årige MT, tilstod det for dem. Senere trak han sine ord i sig, men lige lidt hjalp det. Dømt blev han først i byretten og så i landsretten i maj i år.

Da politiet lukkede sagen ned tidligere på dagen torsdag, havde det en simpel begrundelse. Der var ikke nok beviser, der pegede på at de fire fodboldspiller og en femte person havde fixet resultaterne i de to Hvidovre-kampe i 2010.

»Vi har sluttet resten af sagen på beviset, som det hedder. Der findes en bestemmelse i retsplejeloven, hvis vi ikke mener, vi kan føre det til domsfældelse nødvendige bevis, så skal vi slutte sagen. Det betyder grundlæggende, at vi ikke mener, de kan blive dømt,« siger advokaturchef Henrik Helmer Steen.

Er det det samme, som at I ikke mener, de er skyldige?

»Det kan jeg ikke forholde mig til. Jeg forholder mig fagligt til, om jeg mener, de vil blive dømt foran en dommer, eller om de ikke vil. Alt andet er spekulationer,« siger Henrik Helmer Steen.