Politi og beboere kæmper for at tage gaden tilbage - men banderne skyder stadig

Bandeproblemer og skyderi på åben gade fortsætter, selvom Københavns Politi har sat ind med øget patruljering og netop forlænget visitationszonen. Mens beboere med kaffe og karameller forsøger at »tage gaden tilbage«, efterlyser overborgmester, Frank Jensen, mobile politistationer.

Borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage« var onsdag eftermiddag til stede på Nørrebrogade ud for den frisør, der tirsdag aften blev affyret skud mod. Nina Funder, Mogens Handen og Eva Sala på billedet bor alle i området og var mødt op for at snakke hændelsen igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver fortsat skudt på åben gade i hovedstaden, selvom politiet har oprettet visitationszone og flere gange understreget, at der gøres en »massiv« indsats for at komme de eskalerende bandeproblemer til livs.

Tirsdag aften blev en 30-årig mand ramt i ballen, da han blev skudt gennem ruden til en frisørsalon på Nørrebrogade ved 19-tiden. Nina Funder hørte skuddene. Hun er mor til to og bor lige ved siden af frisørsalonen.

»Jeg tænkte, det er løgn det der. Det er for tidligt på dagen, der kan jo være børn og alt muligt. Men samtidig tænkte jeg »selvfølgelig«. Det måtte jo komme, for det er et sted, hvor de typer hænger ud,« siger hun.

Nina Funder har længe været bekymret for udviklingen i nabolaget.

»Jeg har allerede sagt til politiet, at det ender galt, og mine børn må ikke gå i kiosken længere. De må ikke gå alene der. Jeg har oplevet biljagter, de står og fyrer fyrværkeri af, og de har også skudt længere oppe ad gaden tidligere,« fortæller hun.

Onsdag eftermiddag var hun mødt op til borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage«, der er blevet en fast tradition på Nørrebro, dagen efter der har været et skyderi i bydelen. Her mødes almindelige borgere med kaffe og kage for at genskabe trygheden og vise, at det ikke er bandernes gade.

Men blot et par timer efter, Nina Funder med karameller, flyers og badges med hjerter havde »taget gaden tilbage« sammen med andre beboere på Nørrebrogade, blev en 24-årig mand med banderelationer ramt af skud i ballen ved krydset mellem Tomsgårdsvej-Tuborgvej og Frederiksborgvej i Københavns Nordvestkvarter.

Artiklen fortsætter under grafikken.

15 skyderier på halvanden måned

Skyderiet i Nordvest er det seneste af i alt 15 skyderier i København i den forgangne halvanden måned. De mange skudepisoder har netop fået politiet til at forlænge visitationszonen med yderligere to uger, ligesom den er blevet udvidet, så den nu omfatter Nørrebro, Husum, Brønshøj, Tingbjerg og et lille område ved Ryparken Station.

Ifølge politiet har skyderierne relation til en konflikt mellem personer tilknyttet Loyal To Familia på den ene side og personer tilknyttet Mjølnerparken og Københavns Nordvestkvarter på den anden. Grupperingerne i Mjølnerparken og Københavns Nordvestkvarter har politiet tidligere registreret som relateret til grupperingen Brothas, fortæller ledende politiinspektør Poul Kjeldsen til Ritzau.

Mens Københavns Politi har gentaget, at de har sat »massivt« ind over for banderne, går tiden, og flere politikere begynder nu at efterlyse yderligere tiltag. Berlingske mødtes således med overborgmester Frank Jensen (S) på Blågårds Plads onsdag eftermiddag for at snakke om de mobile politistationer, han ønsker oprettet rundt om i byen.

»Jeg vil foreslå i kommunen, at vi øger vores gadeplansaktivitet med 50 procent, og jeg opfordrer politiet til at lave mobile enheder, så vi kan være på de pladser, hvor banderne med tydelighed forsøger at give indtryk af, at det er dem, der sætter dagsordenen,« siger han.

Mobile politistationer

Overborgmesteren nævner eksempelvis Blågårds Plads og Krakas Plads som to steder på Nørrebro, der ville have gavn af en mobil enhed »i form af nogle campere, der falder pænt og ordentligt ind i bybilledet«. Her skal borgere kunne henvende sig med tips og spørgsmål til politiet. Og så skal de mobile stationer cementere, at det ikke er bandernes gader, men københavnernes, lyder det.

Netop beboere fra Blågårds Plads og Krakas Plads har de seneste måneder skrevet til kommunen og i nogle tilfælde direkte til Frank Jensen for at få hjælp, viser en aktindsigt hos kommunen. I juni skrev en københavner eksempelvis til overborgmesteren, at omkring 20 »bandeagtige personer« hænger ud ved siden af deres biler på Blågårds Plads og gør stemningen utryg. »Pladsen er nærmest tømt for mennesker. Hvordan kan vi lade det ske? Hvordan kan man lade en bandegruppering indtage et så centralt område i København?« spørger vedkommende.

Da Berlingske følges med Frank Jensen ned af Blågårdsgade, sidder en større gruppe mænd med tydelige LTF-logoer på tøjet på baren Den Sorte Firkant.

»Der kommer nogen, der flasher deres LTF-logoer,« bemærker overborgmesteren.

Han mener, eskaleringen i bandemiljøet i København er uacceptabel, men han understreger, at banderne er en opgave for politiet.

»Vi ser de her skyderier, og det er fuldstændig uacceptabelt, og der er kun en vej frem. Det er, at politiet får trukket så mange som muligt ud af miljøet og sat dem i fængsel. Det er det redskab, samfundet har,« siger han. Læs et uddybende interview med Frank Jensen her.

Politiet afviser overborgmesterens forslag

Hos Københavns Politi er der ikke opbakning til Frank Jensens forslag om mobile politistationer. De anvendes, når det skønnes formålstjensteligt, og det gør det ikke nu, lyder det fra chefpolitiinspektør, Jørgen Bergen Skov.

»I den aktuelle situation, hvor to bandegrupperinger næsten dagligt har væbnede og voldelige sammenstød, vurderer vi, at politiets ressourcer er bedst anvendt ved mobile patruljeindsatser, hvor vi har mulighed for at stresse bandemedlemmerne under deres færden rundt i hele området,« forklarer han i en mail til Berlingske.

Jørgen Bergen Skov henleder i samme omgang opmærksomheden på den forebyggende indsats, som i høj grad er kommunens ansvar.

»Vi vil selvfølgelig fortsætte drøftelserne med Københavns Kommune om den mere langsigtede løsning af årsagerne til, at der i visse boligområder med socioøkonomiske problemstillinger opstår bandegrupperinger, og herunder også drøftelser af hvor og hvornår en mobil politistation er et godt værktøj,« siger han.

Michael Green, der er talsmand for foreningen af tidligere bandemedlemmer, TBM, skyder også overborgmesterens forslag ned.

»Det er en narresut. Det er som et sut med kæften, og så får vi lidt fred og ro. Det er en falsk tryghed, for hvad så når der er kommet ro på, og visitationszonerne og de mobile politistationer er væk igen? Det har jo ikke løst problemet, det har bare fjernet det i en kort periode,« siger han.

Tirsdag eftermiddag kom justitsminister Søren Pape Poulsen (K) også med en udmelding i forhold til bandekonflikten. På Facebook roser han politiets indsats og lægger ikke op til yderligere tiltag.

Mens politikere og myndigheder forsøger at løse problemet med banderne, overvejer borgere i flere områder af byen, om de vil blive boende. En af dem er Nina Funder, der har boet hele sit liv på Nørrebro.

»Det handler også om stemningen. Når nogen gør krav på vores alle sammens gader og siger, det er deres domæne. Det er det, jeg reagerer allerstærkest imod. For jeg synes simpelthen ikke, det kan være rigtigt. Det skal være de almindelige borgere, der sætter dagsordenen,« siger hun.