Politi lover bedre terrorbekæmpelse

Rigsadvokaten lover bedre styring af kommende terrorsager efter kritik af fejl og forsinkelser i efterforskningen mod det kurdiske ROJ TV. Jurist mener, at straffesagen truer ytringsfriheden.

Rigsadvokaten lover bedre styring af kommende terrorsager efter kritik af fejl og forsinkelser i efterforskningen mod det kurdiske ROJ TV. Jurist mener, at straffesagen truer ytringsfriheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Efter talrige fejl og forsinkelser i den mere end fem år lange efterforskning mod det kurdiske ROJ TV lover danske myndigheder at styrke terrorbekæmpelsen.

I en redegørelse til Justitsministeriet beklager Rigsadvokaten og Københavns Politi den lange sagsbehandlingstid og garanterer, at tilsvarende sager vil blive grebet bedre an fremover.

»Erfaringerne fra denne sag vil naturligvis indgå ved behandlingen af en eventuel tilsvarende sag i fremtiden, herunder med henblik på at sikre en tæt styring af efterforskningsforløbet og en effektiv gennemførelse af sagen,« skriver rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen.

Redegørelsen er en reaktion på Berlingskes afsløringer af alvorlige fejl i sagen mod ROJ TV. Her er det bl.a. kommet frem, at Civilstyrelsen under Justitsministeriet i flere omgange undlod at skride ind over for en kurdisk fond i Danmark, selv om den ifølge styrelsen begik klare lovbrud. Civilstyrelsen orienterede end ikke politiet, der ellers sideløbende efterforskede fonden for mulig hvidvask af penge fra den kurdiske separatistgruppe PKK, der er på EUs terrorliste, til ROJ TV.

Den langvarige efterforskning har ført til, at ROJ TV er tiltalt for at fremme terror gennem propaganda til fordel for PKK. Straffesagen begynder om godt en uge i Københavns Byret og forventes at få stor, international opmærksomhed. Flere lande som Tyrkiet, USA og Tyskland presser på for at få den danske stat til at lukke ROJ TV, og terrorhandlingerne i Oslo for to uger siden øger interessen, idet sagen ligesom den norske tragedie sætter fokus på, at terrortruslen mod Europa primært kommer fra andre grupper end islamister.

Magnus Ranstorp, terrorforsker ved det svenske Forsvars­akademi

»Kan man bevise, at TV-stationen opfordrer til vold, og kan man bevise, at ledelsen af PKK har tætte koblinger til ROJ TV, så handler det ikke om ytringsfrihed.«


Men tiltalen mod ROJ TV risikerer samtidig at begrænse ytringsfriheden i Danmark, advarer chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank Cepos. Han opfordrer Folketinget til at fjerne den bestemmelse i loven, som ROJ TV er tiltalt efter:

»Bestemmelsen om at »fremme« terror er for ukonkret. Den ophæver nærmest grænsen mellem at udtrykke sympati for terror og så at give direkte økonomisk støtte til terror. Hvis ROJ TV dømmes alene for at bringe interviews og vise billeder, er det stærkt bekymrende,« siger han.

Justitsminister Lars Barfoed (K) ønsker ikke at kommentere sagen.