Politi køber system til overvågning hos amerikansk firma

Palantir Technologies skal levere nyt system til Rigspolitiet og PET. IT-ekspert er skeptisk over for valget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det bliver det amerikanske overvågningsfirma Palantir Technologies, som løber med millionordren på Rigspolitiets og Politiets Efterretningstjenestes nye ambitiøse efterretningsplatform.

Det oplyser Rigspolitiet til dagbladet Information i et svar på en aktindsigt.

Bevillingen til systemet - som ifølge udbudsmaterialet er på mellem 100 og 280 millioner kroner - blev givet kort efter terrorangrebene mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

Pengene blev ifølge regeringens plan "Et stærkt værn mod terror" bevilget til et "nyt og avanceret it-system".

Systemet "skal give politiet og PET en fælles analyseplatform, så de bedre kan udnytte de betydelige datamængder, der blandt andet målrettet kan anvendes til at imødegå terrortrusler og angreb".

Af udbudsmaterialet fremgår, at systemet skal kunne håndtere en lang række datakilder og gøre det muligt for efterforskere at søge i dem - herunder åbne kilder som for eksempel internettet, skriver Information.

Platformen skal ud over at samkøre disse mange forskellige oplysninger også kunne hjælpe politiet med at udveksle informationer med internationale samarbejdspartnere som Europol og Interpol.

Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening, er skeptisk over for valget af Palantir som leverandør af systemet.

- Det er et firma med et meget dårligt ry blandt borgerretsorganisationer, fordi Palantirs systemer typisk bruges til håndtering af oplysninger om store grupper af ikke-mistænkte borgere, altså masseovervågning, siger han til Information.

- Det gør mig meget skeptisk overfor, hvad det er for et system, man ønsker at købe, fortsætter han.

Rigspolitiet har ikke yderligere kommentarer om valg af leverandør, skriver Information.

Ifølge udbuddet forventes systemet at blive anvendt af 10-15.000 brugere på tværs af Rigspolitiets Politiområde, politikredsene og PET.

/ritzau/