Politi: Knivstikker råbte »Allahu akhbar« under overfald

Under kniviverfaldet på en betjent på Center Sandholm råbte den formodede gerningsmand »Allahu akhbar«, som betyder »Gud er stor« på arabisk, oplyser politiet.

Foto: Nils Meilvang

Da en betjent tirsdag blev udsat for et voldsomt knivoverfald på Center Sandholm, råbte den formodede gerningsmand, en 25-årig statsløs palæstinenser, »Allahu akhbar«. Det betyder »Gud er stor« på arabisk.

Det oplyser vicepolitiinspektør på Nordsjællands Politi, Kim Bruun, ifølge BT i forbindelse med onsdagens grundlovsforhør i Retten i Hillerød.

»I forbindelse med overfaldet råber gerningsmanden »Allahu akhbar«,« siger Kim Bruun til BT.

I en pressemeddelelse, som Nordsjællands Politi udsendte tirsdag aften, står der, at den statsløse palæstinenser, der mistænkes for at have stukket en betjent flere gange med en kniv, »udviser tegn på radikalisering« og på at han sympatiserer med Islamisk Stat (IS). Politiet vil dog ifølge BT fortsat ikke uddybe, hvorfor man mener, at den mistænkte kan være radikaliseret.

Tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen vurderer over for Berlingske Nyhedsbureau, at det er problematisk at bruge den slags formuleringer uden at definere præcist, hvordan en person er radikaliseret.

»Radikaliseringsbegrebet er blevet sådan et gummistempel, man går ind og anvender uden at forholde sig klart og tydeligt til definitionen af, hvad man er radikaliseret i forhold til. Det gør det ekstremt svært for dig og mig at finde ud af, hvad man mener med det,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Retten i Hillerød har onsdag varetægtsfængslet den 25-årige statsløse palæstinenser, som nægter sig skyldig.

Dommeren lagde blandt andet til grund, at den formodede gerningsmand ikke havde et alibi for gerningstidspunktet, og at han havde skader, der stemte overens med de slag, betjenten forklarede, at han nåede at tildele ham.