Politi kan ikke måle hashpåvirkning

Justitsministerens intention om at snuppe bilister for hash- eller medicinkørsel er urealistisk.

Regeringen vil stramme reglerne over for trafikanter, der er påvirket af euforiserende stoffer eller medicin.

Men justitsminister Lene Espersen (K) får svært ved at straffe alle de bilister, der ryger hash, dulmer nerverne med medicin eller tager piller for at falde i søvn, skriver Politiken torsdag.

De måleapparater, politiet bruger til at undersøge spyt og sved, kan nemlig ikke afsløre disse stoffer.

Politiets måleudstyr kan i dag påvise heroin, morfin, amfetamin, ecstasy og kokain i de to nævnte kropsvæsker. Derimod er udstyret ikke følsomt nok til at måle, om bilisten har røget hash eller har nerve- eller sovemedicin i kroppen.

Det er med udstyret »vanskeligt at opnå tilstrækkelig følsomhed« for disse stoffer, skriver et udvalg under Justitsministeriet i en rapport, der kommer med forslag til, hvordan man kan gribe ind over for medicin- og narkotikapåvirkede bilister.

Det er ifølge en undersøgelse fra Retsmedicinsk Institut ellers netop hash, nervemedicin eller sovemedicin, som påvirkede bilister »hyppigst« har i blodet - ud over alkohol.

Brugen af stofferne er udbredt. Omkring 350.000 danskere fik i løbet af 2005 nerve- eller sovemedicin, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen ifølge Politiken.

Rådet for Større Færdselssikkerhed - der har været med til at skrive rapporten - sætter derfor sin lid til, at dansk politi bliver bedre til at bruge andre metoder end test af sved og spyt, når de skal vurdere, om en bilist skal have taget en blodprøve for endeligt at fastslå, om vedkommende har euforiserende stoffer i kroppen.

Dokumentationschef i rådet Jesper Sølund henviser til, at rapporten lægger op til, at politiet skal uddannes i at se i bilisternes øjne, om de er påvirkede.Kilde: Politiken