Politi: Ingen ny rockerkrig på vej

Torsdagens knivsammenstød mellem Hells Angels og en ung mand med indvandrerbaggrund får ikke politiet til at spå om en optrappet krig mellem rockergruppen og kriminelle indvandrerbander. Nordjyllands Politi øger dog patruljeringen i bandemiljøerne på grund af knivstikkeriet.

Jønke ankom i ambulance til grundlovsforhøret , men der er ikke optræk til en ny rockerkrig vurderer politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Det kunne ligne en blodig krig mellem rockerne fra Hells Angels (HA) og kriminelle indvandrere i København, da en ung indvandrer angreb rockeren Jørn »Jønke« Nielsen med en kniv – for selv at blive stukket, så han var tæt på at bløde ihjel.

Men det er ikke en bandekrig, der er under opsejling. Det er meldingen fra både Københavns Politi og Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), der overvåger den organiserede kriminalitet i Danmark.

Efter knivslagsmålet mellem HA-rockeren Jørn »Jønke« Nielsen og en 22-årig mand med indvandrerbaggrund torsdag aften og den seneste tids skudepisoder både i og uden for København har der ellers været talt godt og grundigt om bander og deres indbyrdes opgør.

I februar måned sagde kilder i politiet til Berlingske Tidende, at de både i Storkøbenhavn og Jylland har oplevet, at indvandrerbander har forsøgt at presse rockerne ud af deres »forretningsområder«, og at det har udløst en spænding mellem grupperne.

Men både politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Politi og Kim Kliver, leder af NEC, understreger, at knivstikkeriet torsdag hverken er en del af noget større eller har et hævnmotiv.

- Det er min klare overbevisning, at det er en isoleret hændelse, lyder det fra Svend Foldager.

-I politiets optik er der ikke et billede af, at den aktuelle hændelse skal opfattes som en skærpelse af en mulig konflikt mellem på den ene side folk fra rockermiljøet og på den anden side folk fra bandemiljøet, siger Kim Kliver.

Han oplyser dog, at personer fra rockermiljøet tidligere var dominerende på scenen for organiseret kriminalitet. Nu er personer fra gadebandemiljøerne blevet væsentlige aktører, og i nogle områder sidestillet med rockerne.

Bander indblandet
For godt to uger siden blev en 21-årig mand skuddræbt på Mimersgade, der krydser Ægirsgade, netop hvor knivslagsmålet med Jønke fandt sted sent torsdag aften. I skudsagen fra Mimersgade var den dræbtes kammerater medlemmer af Sjælør Banden, der er kendt for at bruge våben. Og med politiets ord er »uden for pædagogisk rækkevidde«.

Dengang så politiet også drabet som en isoleret hændelse.

Natten til den 23. december blev to af Jønkes bodyguards fra støttegruppen AK81 anholdt med skarpladte våben foran Café Grillbar i det indre København, hvor de stod og ventede på Jønke, mens han var inde at spise. Desuden blev der i midten af december affyret 75 skud mod tilfældige lejligheder i bebyggelsen Taastrupgård i Taastrup. Siden har der flere gange været spekuleret i eventuelle hævnaktioner.

- Det er vigtigt at sige, at vi ser den aktuelle hændelse som uafhængig af andre hændelser, der har fundet sted op til jul. De episoder, der har fundet sted for nylig er med stor sandsynlighed funderede i mindre, lokale indvandrerbander.

I Rigspolitiets optik er dette ikke endnu en sten i et anspændt forhold,« understreger Kim Kliver.

Mange slås mod mange
Københavns Politi vurdering er, at de mange voldelige overfald ikke har med hævn for de seneste ugers voldelige episoder. Og det var tilfældigt, at manden der blev stukket ned var Danmarks mest kendte rocker, der er kendt for at omgive sig med livvagter – og at gerningsmanden var en ung indvandrer.

- Det kunne lige så godt have været en anden forbipasserende, lyder det fra Svend Foldager.

Det er Jønke, ikke hr. hvem som helst, det er gået udover. Er det helt tilfældigt?

- Det er et højt profileret menneske, som er en del af et rockermiljø. Det er der ikke nødvendigvis altid en dybere planlægning bag. Hvis vi ser på hændelsesforløbet, vidner det ifølge min erfaring ikke om den helt store forkromede planlægning, når man lader én enkelt mand være en del af et knivslagsmål mod to, siger Kim Kliver.

I Københavns Politi oplever Svend Foldager, at hvor man under den såkaldte rockerkrig mellem Hells Angels og Bandidos for over ti år siden så en række episoder med hævntogter, så er billedet anderledes i dag, hvor flere grupperinger kæmper mod hinanden.

- Vi vidste, at hvis den ene fyrede en raket af, så gjorde den anden også. Og hvis der blev lagt en bombe i en bil fra den ene gruppe, så fulgte de andre efter. Det mønster findes ikke i dag, siger Svend Foldager, som heller ikke forventer, at torsdagens knivstikkeri bliver fulgt op af hævnmotiver.

Ekstra betjente på gaden
I Nordjylland er man dog ikke helt så villig til at afvise banderelaterede hævnopgør. Her har politiet efter knivstikkeriet sat betjentene til at holde ekstra øje med de lokale bandemiljøer af frygt for uro i bl.a. Aalborg-området, hvor HA, Bandidos og indvandrerbanden Den Internationale Klub holder til.

- Vi patruljerer mere de steder, hvor de normalt kommer. Vi er klart mere opmærksomme på de personer, der repræsenterer grupperinger end tidligere efter den her hændelse med Jønke, siger vagtchef hos Nordjyllands Politi, Peter Redder.