Politi håber på ro og orden: Pegida mødes af moddemonstration i København

Københavns Politi håber, at folk har den »fornødne respekt«, når den antiislamistiske bevægelse Pegida og moddemonstranterne fra gruppen Revolutionære Antifascister går på gaden mandag.

Mandag afholdes den første Pegida-demonstration i Danmark. I Tyskland har bevægelsen afholdt flere marcher, her i Dresden i midten af december. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den danske gren af den antiislamistiske bevægelse Patriotiske Europæere mod Islamisering af Vesten (Pegida) går på gaden mandag for at demonstrere mod »fundamentalistisk islam«, håber Københavns Politi, at det kommer til at foregå roligt. Det gælder ikke mindst, når gruppen Revolutionære Antifascister en time tidligere går på gaden i protest mod Pegida og demonstrerer mod fremmedhad.

Det fortæller pressekoordinator i Københavns Politi Allan Wadsworth-Hansen:

»Vi håber selvfølgelig, at folk har den fornødne respekt, så det kommer til at foregå i ro og orden,« siger han.

De omkring 300 tilmeldte Pegida-demonstranter går fra Statens Museum for Kunst mod Den Lille Havfrue klokken 18, mens moddemonstrationen begynder på Sank Hans Torv på Nørrebro en time tidligere. Samtidig opfordrer gruppen Revolutionære Antifascister de flere end 700 tilmeldte deltagere på Facebook til at søge mod Pegida-demonstranternes rute, når moddemonstrationen er slut:

»Vi opfordrer stadig alle antiracister, antifascister og andre kammerater til at blive i området eller søge mod Statens Museum for Kunst og Den Lille Havfrue, når demonstrationen er slut, og vise deres modstand mod Pegidadk på den måde, de nu ønsker at gøre det på,« skriver Revolutionære Antifascister på Facebook.

Og det er noget, politiet er opmærksom på, fortæller pressekoordinator Allan Wadsworth-Hansen:

»Det kan jo tolkes i mange retninger, men det er en del af det efterretningsbillede, vi bruger, når vi skal håndtere situationen. Vi går jo aldrig ud og fortæller, hvordan vi taktisk og ressourcemæssigt griber sådan nogle opgaver an. Men det, jeg kan sige, er, at hver eneste gang, der er en opgave, så bruger vi de informationer, vi har, og planlægger ressourcerne derefter,« siger han.

Også i Aarhus har den lokale Pegida-afdeling, Pegida Aarhus, planlagt en demonstration mandag. Den starter ved Sct. Pauls Kirkeplads klokken 18, og ligesom i København er der i Aarhus varslet en moddemonstration, som Østjyllands Politi har godkendt.