Politi efter rydning af Pusher Street: Her er hashhandlen rykket hen

Hashsalget har blot rykket sig få meter, siden christianitterne i fredags kollektivt besluttede at rydde hashboderne i Pusher Street, fortæller Københavns Politi.

Efter rydningen af Pusher Street fredag, er dele af hashhandlet rykket ud til områderne omkring fristaden på Christianshavn. Senere i dag vil politiet køre en politibus ud til området ved Christiania for at vise synlighed og for at forsøge at skabe mere tryghed i området. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste fire døgn på Christianshavn har været »meget anderledes« - ikke bare på fristaden Christiania, men også i områderne omkring fristaden.

Sådan lyder vurderingen fra Københavns Politi, der siden christianitterne i fredags besluttede sig for at rydde hashboderne i Pusher Street, har haft nogle lidt andre opgaver i området.

For med rydningen af Pusher Street forsvandt den organiserede, kriminelle handel med hashen også ud af gaden. Men den er ikke rykket langt væk.

»Vi har set, at nogen rykkede op på voldene omkring Christiania, og solgte hash der, og vi har observeret, at man står ved Christianshavns Torv og ved metroen og har vist kunderne vej til, hvor man kan købe hash,« fortæller ledende politiinspektør hos Københavns Politi Poul Kjeldsen, der siden rydningen af Pusher Street har forsøgt at få overblik over det øgede salg på Christianshavn.

Kattens leg med musen

»Det har været lidt on/off, for så snart vi har vist os, er der ingen på voldene igen. Nogen vil måske sige, at det er kattens leg med musen,« konstaterer den ledende politiinspektør. Han understreger, at politiets hovedfokus nu er at sikre trygheden for beboerne i området, samtidig med at man fortsat jagter de etablerede bander, som sælger hashen.

»Der er nogle organiserede bander, der står bag hashsalget mange steder i byen, og dem har vi stadig fuld drøn på, og de er lidt i vildrede nu,« siger Poul Kjeldsen.

Der har blandt andet været forlydender om, at dele af hashhandlen fra Christiania hen over weekenden skulle være rykket til Nørrebro - særligt til Nørrebroparken - hvor der også tidligere er blevet solgt hash.

Nørrebroparken, såvel som Jægersborggade og flere andre områder på Nørrebro og i Nordvest, har i en længere periode været under opsyn af politiet, netop på grund af hashhandlen. Politiet er også fortsat til stede i områderne, og har på nuværende tidspunkt ikke registreret en ændring i udbud og efterspørgsel siden rydningen af Pusher Street.

»Men under alle omstændigheder så er salget mere synligt for os, nu hvor det er trukket væk fra Pusher Street, for på Pusher Street er det velkendt, at vi ikke bare kunne lave en almindelig patruljering. Nu kan vi lave helt almindelige patruljer ude omkring i randområdet,« siger Poul Kjeldsen.

Politibus parkeres i området

Onsdag aften i sidste uge blev to betjente og en civil person ramt af skud, da en gerningsmand trak våben mod politiet under en rutineopgave på Christiania. Den ene betjent blev ramt i hovedet, og hans tilstand er fortsat kritisk.

Det lykkedes gerningsmanden at stikke af fra stedet efterfølgende. Dagen efter blev han anholdt af politiet efter en skudveksling, hvor den 25-årige gerningsmand kom så slemt til skade, at han efterfølgende er død af sine kvæstelser.

Som en reaktion på de voldsomme begivenheder ryddede christianitterne fredag hashboderne i Pusher Street.

Siden har det været diskuteret, hvordan man holder den organiserede hashhandel ude af fristaden, og i relation hvordan samarbejdet mellem politi og christianitter fremadrettet skal være. Det er endnu ikke fastlagt, men senere i dag vil politiet køre en politibus ud til området for at vise synlighed og for at forsøge at skabe mere tryghed i området.

Bussen vil være betjent af lokalpoliti og ikke af Task Force Pusherstreet, fortæller den ledende politiinspektør.