Politi: DR fuskede med demo-lydoptagelser

Politiet beskylder DR for at manipulere med lydoptagelser fra en demonstration ved klimatopmødet i København

Københavns Politi beskylder nu DR for at manipulere med lydoptagelser i dokumentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet mener, at DR har fusket med lydoptagelserne i programmet 'En Klima-Krimi', så det lyder som om, at en delingsfører opfordrede sine betjente til at slå på pressefolk med stavene.

Det siger Københavns Politi, som nu kræver et genmæle i en klage til Danmarks Radio, som bragte 'En Klima-Krimi' på DR 2 i december sidste år.

I udsendelsen fremstod det som om en af politiets delingsførere opfordrede politifolkene til at slå på pressefolk med stave, og det var manipulation, mener Københavns Politi.

Politidirektør: Det er manipulation

- Manipulationen består dels i at man (DR, red.) har knyttet nogle lydoptagelser sammen med nogle billedoptagelser, der vedrører en hel anden politiindsats. Men når man ser udsendelsen, får man indtryk af at lydoptagelser og billeder naturligvis hører sammen, siger politidirektør Johan Reimann, Københavns Politi, til bt.dk.

- Derudover har man byttet om på rækkefølgen i lydoptagelser sådan at optagelserne fremstilles i en anden rækkefølge end de - altså udtalelserne - er kommet i, siger Johan Reimann.

"Rødglødende stav"

Det er følgende udtalelser fra delingsføreren, der i virkeligheden falder med mere end et minuts mellemrum, som i 'En klima-Krimi' er klippet ind ved siden af hinanden.

 - Så vil jeg fanden rende mig se den stav der, så den bliver rødglødende, når vi skal op og have fat i den bil. Fuld skrue igennem det lort" (Sagt 6.59 inde i lydfilen).

 - Der står presse imellem bilerne. De skal satme have samme tur. Slut" (Sagt 8.04 inde i lydfilen).

"Udtrykket 'Samme tur' betyder ikke stave"

Johan Reimann: - Der er ikke sammenhæng mellem brug af stavene og "samme tur". Der er intet belæg for at sige, at "samme tur" dækker over brug af stavene.

Københavns Politi er i øjeblikket i gang med at undersøge, hvad udtrykket 'samme tur' så dækker over.

- Men vi er lidt hæmmet af, at DR har valgt at vente ét år med af offentliggøre lydoptagelserne, siger Johan Reimann.

Tirsdag eftermiddag var det ikke lykkedes bt.dk at få en kommentar fra DR, men en af tilrettelæggerne, Nikolaj Viborg kontaktede tirsdag aften bt.dk, og han gør opmærksom på et andet udsagn fra delingsføreren, som også fremgår af det bilag, som Københavns Politi har sendt med klagen.

"Jeg ved, at der står fyldt med presse foran, men de er i risikozonen. Det må del selv tage. Så I hugger bare til dem. De er en del af det, hvis de står der," (Sagt 6,00 min. inde i lydfilen).

Politidirektør Johan Reimann: - Det er noget, de trækker op af hatten. Det, delingsføreren siger i den udtalelse er, at hvis der er pressefolk, som blander sig med demonstranter, så politiet ikke kan kende forskel, er de selv ude om det.

I udsendelsen er dette udsagn kippet ind, så det falder lige efter de to andre, men i virkeligheden er det den første af de tre udtalelser på lydfilen, der er citeret i denne artikel.

K: Grov manipulation af Danmarks Radio

Den konservative medieordfører Rasmus Jarlov kommenterer sagen således:

- Det kan kun kaldes grov manipulation, når man som seer så klart sidder tilbage med et forkert indtryk af, hvad der er blevet sagt. Udsendelsen har haft stor betydning for den offentlige debat og mening om politiet, så det er en alvorlig sag.

- Jeg synes, det er dybt pinligt for Danmarks Radio, og det skader naturligvis deres troværdighed i nyhedsdækningen. Vi må kunne forvente af journalisterne på en licensfinansieret kanal, at de holder et højere niveau, siger medieordføreren.

Se klippet med lydoptagelserne fra klimademo:

(Klippet er fra DR Pirat-tv)