Politi: Brune bude har erstattet hashklubber

Flere fængsles for at levere stoffer til døren, men sagerne er svære at opklare, da bestilingen foregår med taletidskort. S og DF vil gøre det lovpligtigt at vise ID-kort, når man køber taletidskort.

Aldrig er så mange blevet fængslet for at levere hash eller kokain bestilt via sms til døren.

Rigspolitiet registrerede sidste år – i det, de kalder en koordineret indsats – 375 sager om »salg af euforiserende stoffer via sms og telefon«, skriver metroxpress.

Vicepolitiinspektør Lisbeth Jessen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter siger:

»Vi har haft nationalt fokus på de såkaldte brune bude, hvor folk får leveret narkotika via telefon og sms de sidste par år. Vi har set en modus og trend, hvor flere køber narkotika på den måde, lidt ligesom at bestille pizza. Vi ser typisk taletidskort i sådanne sager, hvilket jo gør dem svære at opklare,« siger hun.

Hvor hashklubber for få år siden eksisterede i de fleste byer, er de i dag erstattet af hash- og kokainbude, forklarer politikommissær Kristian Harlev Sørensen fra Østjyllands Politi.

»De hashklubber, som var udbredte for nogle år siden, er stort set forsvundet i dag. Det gør selvfølgelig de her sager svære at opklare, at der ikke er en fysisk adresse – de fleste, der leverer narkotika, har jo taletidskort, der ikke er registreret i noget navn,« siger han til metroxpress.

To partier vil gøre det lovpligtigt at vise ID, når man køber taletidskort.

»I dag har hash- og kokain-sælgere det alt for nemt. Derfor bør man vise legitimation, når man får et nyt nummer,« siger formand for Retsudvalget Peter Skaarup (DF). Trine Bramsen (S) fra Socialdemokraterne vil tage det op med ministeren.

»Vi satte jo et arbejde i gang med at se på taletidskort i forbindelse med terrorpakken,« siger hun.

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll skriver i en mail, at de hellere vil legalisere cannabis.

(BNB)