Politi: Bandegruppering kan være til fare for københavnerne

Københavns Politi vurderer ikke, at Folkets Hus kan fortsætte som hidtil, efter Loyal to Familias dominans i kulturhuset er tiltaget. Bandegrupperingen intimiderer husets brugere og udgør en potentiel fare for københavnere.

Københavns Politi vurderer, at Loyal to Familias dominans i Folkets Hus på Nørrebro er tiltaget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Folkets Hus på Nørrebros hjemmeside er kulturhusets 2. sal en varmestue, hvor københavnere kan »trække sig tilbage og få ro i hovedet«.

Det er imidlertid et markant andet billede, der bliver tegnet i en ny skriftlig redegørelse fra Københavns Politi, som Københavns Kommune netop har modtaget, og som Berlingske har fået tilsendt.

Ifølge den er 2. salen i Folkets Hus i stedet tilholdssted for personer fra København og resten af Sjælland med tilknytning til bandegrupperingen Loyal to Familia.

Derfor fastslår politiet, at det ikke kan anbefale en fortsættelse af den hidtidige praksis i Folkets Hus.

Af den skriftlige redegørelse fremgår det, at det er politiets indtryk, at husets øvrige brugere føler sig intimiderede af Loyal to Familias tilstedeværelse, og at almindelige københavnere derfor ikke benytter sig af huset og dets tilbud i samme omfang som tidligere.

Samtidig skriver politiet, at det har konstateret, at Loyal to Familia forsøger at hverve medlemmer og indlemme andre bandegrupperinger i Loyal to Familia, og at det potentielt kan udgøre en fare for de øvrige brugere af og naboer til Folkets Hus:

»Dette medfører en øget risiko for, at LTF kommer i konflikt med andre bandegrupperinger, hvilket medfører, at deres tilstedeværelse i Folkets Hus vurderes at kunne udgøre en fare for husets øvrige brugere og naboer,« som der står.

Politiet skriver også, at situationen i Folkets Hus har ændret sig i en »markant negativ retning« siden marts 2017, og i den periode er bandegrupperingens dominans i huset taget til.  Politiet mener, at det skyldes, at et ledende medlem af Loyal to Familia blev løsladt i slutningen af marts. Berlingske beskrev i går, at Folkets Hus i den forbindelse blev brugt til at holde en såkaldt »løsladelsesfest«.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) er tilfreds med, at der er nu foreligger en konkret skriftlig vurdering af situationen i Folkets Hus:

»Det viser helt tydeligt, at det vi har haft på fornemmelsen og mundtlige fået at vide. Nemlig, at der er uro i bandemiljøet, og at de er i gang med en optrapning, som tilsyneladende også foregår i Folkets Hus. Derfor er den helt rigtige beslutning at lukke huset, indtil der er kommet styr på bandesituationen,« siger borgmesteren og fastslår igen:

»Kommunale bygninger skal ikke stilles til rådighed for bandemiljøet«.

Ifølge borgmesteren blev Folkets Hus lukket ned onsdag:

»Fonden for de Åbne Rum, som driver Folkets Hus, meddelte i går eftermiddags, at man havde taget konsekvensen og lukket stedet,« siger Carl Christian Ebbesen.

Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune skal mødes torsdag aften, og det er Carl Christian Ebbesens forhåbning, at partierne nu kan blive enige om, at Folkets Hus ikke kan fortsætte som hidtil.

»Jeg håber, at politiets signal kunne være med til at arbejde i den retning, som jeg og de øvrige borgerlige partier har foreslået i et års tid. Vi mener, at man skal finde en anden model for Folkets Hus - enten ved at indrette det på en anden måde eller sælge huset og bruge pengene på andre kulturelle aktiviteter,« siger Carl Christian Ebbesen.

Medlem af Kultur-og Fritidsudvalget i Københavns Kommune Jens-Kristian Lütken (V) mener, at den politiets nye melding understreger behovet for at lukke Folkets Hus:

»Politiets vurdering af situationen understøtter blot mit budskab om, at vi er nødt til at lukke Folkets Hus og sælge det. Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi bruger borgernes penge på et klubhus til LTF – og oven i købet udsætter almindelige brugere af huset for fare. Huset kan tydeligvis ikke fungere efter reglerne, derfor må det nu lukke og slukke,« skriver Jens-Kristian Lütken i en pressemeddelelse.

Han er parat til at sælge kulturhuset:

»Når vi nu ved, at LTF hverver medlemmer i lokalområdet og resten af landet, og at dette udgør en øget risiko for bandekonflikter og dermed potentielle skyderier i og omkring huset, så kan vi som ansvarlige politikere ikke gøre andet end at lukke Folkets Hus. Et salg af huset vil kunne komme lovlydige borgere til gavn på kultur- og fritidsområdet, det er det eneste rigtige at gøre, som situationen har udviklet sig.«

Også Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen trækker nu endegyldigt opbakningen til Folkets Hus i dets nuværende form:

»Vi hverken kan eller vil stå model til, at Loyal to Familia eller andre bander bruger det som klublokale og spreder skræk og rædsel blandt både brugere af huset og borgerne på Nørrebro. Folkets Hus er for folket, ikke for Loyal to Familia eller andre bander,« skriver medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Michael Gatten (R) i en SMS.