Politi afviser frit lejde for krysantemum-bomber

Politiet opfordrer folk til at aflevere ulovligt fyrværkeri i kølvandet på nytårsaftens dødsulykker. Man er dog ikke klar til at give frit lejde til folk, der har forbudt krudt liggende hjemme.

Foto: Mogens Flindt. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Det er kun i helt særlige situationer, at politiet indfører frit lejde, så folk, der er i besiddelse af noget ulovligt, kan aflevere det uden at risikere at blive straffet.

Selv om nytårsaftens to dødsulykker med krysantemumbomber er tragiske, så er politiet ikke på trapperne med frit lejde til folk, der har ulovligt fyrværkeri liggende hjemme i garagen.

»Det er i helt ekstraordinære situationer, at der bliver indført frit lejde, fordi udgangspunktet er, at hvis noget er strafbart, så skal det selvfølgelig også have en konsekvens at overtræde loven. Man gør ikke med et fingerknips noget, der til daglig er strafbart, lovligt,« siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra Rigspolitiet.

Krysantemumbomber og andre former for ulovligt fyrværkeri er på ingen måde et nyt fænomen.

»Ulovligt fyrværkeri er jo et problem, vi ser hvert eneste år - trods alle advarsler anskaffer folk sig de her ting, selv om det er livsfarligt at have med at gøre,« siger Thomas Kristensen.

Han understreger, at Rigspolitiet holder øje med situationen, og hvis man ender med at stå med store mængder ulovligt fyrværkeri, der efterlades rundt omkring til fare for andre, kan det komme på tale at revurdere holdningen til frit lejde.

I en række tilfælde er krysantemumbomber de seneste dage blevet fundet henkastet i det fri og efterladt til fare for andre. Eksempelvis fandt personalet på genbrugsstationen i Hønsinge på Sjælland torsdag en pose med 12 krysantemumbomber og et par kanonslag.

Politiet opfordrer folk til at tænke sig om og advarer folk mod at nærme sig uaffyret fyrværkeri.

»Det er ekstremt farligt at skaffe sig af med fyrværkeriet på den lokale genbrugsplads. Dels skal man ikke begynde at køre rundt med krysantemumbomber i sin bil, og dels udsætter man de ansatte på pladsen for livsfare, hvis man bare afleverer tingene der,« siger politiinspektør Allan Nyring fra Rigspolitiet.

»Hvis man er i besiddelse af farligt ulovligt fyrværkeri, så skal man kontakte politiet, så vi kan sende professionelle folk ud for at fjerne det. Det er kujonagtigt og livsfarligt, hvis man blot smider det i naturen, hvor børn kan finde det ved et tilfælde. I mange tilfælde blive det endnu mere ustabilt, når det bliver vådt,« tilføjer Allan Nyring.

I sagen om de to dødsulykker nytårsaften valgte Retten i Aalborg fredag at varetægtsfængsle en 29-årig mand fra Hobro-området i fire uger. Han er sigtet for at sælge de krysantemumbomber, der var skyld i de tre personers død nytårsaften.

Krysantemumtragedien udspillede sig ved to separate episoder. Ved den ene ulykke blev en 37-årig familiefar i Assens nær Mariager dræbt, da han affyrede en krysantemumbombe i sin have. Ved den anden episode blev to unge mænd dræbt og to andre såret, da de affyrede en bombe på en mark ved Skjellerup ved Hobro.

Den 29-årige mand, der er en nær ven af mindst én af de døde, erkender, at han tidligere har været i besiddelse af krysantemumbomber, men han afviser, at han har solgt dem videre og nægter sig derfor skyldig.