Politi advarer mod lukning af omstridt moské

Det vil være »meget uhensigtsmæssigt« at lukke den kontroversielle Grimhøj-moské i Aarhus, skriver Østjyllands Politi til Manu Sareen. Bekymrende, lyder det fra viceborgmesteren.

Moskeen på Grimhøjvej 7 i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østjyllands Politi advarer mod at lukke den kontroversielle moské på Grimhøjvej i det vestlige Aarhus til trods for, at der i moskeen gennem de seneste år har foregået en voldsom radikalisering af muslimske unge. Det oplyser Radio24syv.

22 ud af 27 »hellige krigere« fra Aarhus, der er udrejst til Syrien sidste år, var tilknyttet moskeen, og ledende skikkelser i moskeen har udtalt sig tvetydigt på spørgsmål om moskeens holdninger til Islamisk Stat.

I et brev til integrationsminister Manu Sareen (R), dateret februar 2014, skriver Østjyllands Politi, at »lukning af moskéen som respons på de udfordringer, vi står over for med hensyn til de Syriens-frivillige, vil være meget uhensigtsmæssigt«, da man gennem »den intensiverede dialog« kan begrænse trafikken til Syrien blandt unge fra Aarhus.

Viceborgmester Marc Perera Christensen (K) fra Aarhus kalder det bekymrende, at Østjyllands Politi kommer med sådan en anbefaling. Han ser helst, at moskeen bliver lukket, hvis det kan lade sig gøre.

»Jeg synes, at Grimhøj-moskéen har været og er et arnested for rigtig mange ekstreme tanker, både om Syrien ogIslamisk Stat, og en manglende evne til at tage afstand fra IS. Der har været nogle groteske udtalelser om staten Israel fra den imam, der er en del af Grimhøj-moskéen, og jeg synes derfor, at det er et bekymrende udsagn fra Østjyllands Politi. Jeg mener faktisk, at moskéen bør lukkes,« siger Marc Perera Christensen til Radio24syv.

Politidirektøren Jørgen Ilum fra Østjyllands Politi afviser - til trods for politiets anbefaling – at han »har en principiel holdning til om Grimhøj-moskéen skal lukkes eller ej«, men siger, at »dialogen har haft en positiv effekt«.

»Vi kan se, at strømmen til Syrien af unge her fra Aarhus er bremset, der har kun - mig bekendt - været en enkelt her i 2014, så det har en effekt, og det er vigtigt, at vi har mulighed for at fortsætte den dialog og kontakt,« siger Jørgen Ilum til Radio24syv.

Rådmanden for Kultur- og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R) er enig med politiet i, at moskéen på Grimhøjvej ikke bør lukkes.

»Hvis man går ind og lukker den, så er jeg bange for, at de kræfter - som en gang imellem også kommer med nogen af de mest afskyelige udtalelser – vil vi pludselig ikke vide, hvor vi har,« siger rådmanden.

Byrådet i Aarhus har undersøgt de kommunale tilskud til moskéen og krævet 124.156 kroners støtte fra de seneste to år tilbagebetalt. Flere politikere fra både de Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har både i Aarhus Byråd og blandt partiernes folketingsmedlemmer udtrykt ønske om at lukke Grimhøjmoskéen.

Den konservative Lene Espersen (K) mener således ifølge partiets hjemmeside, at »hvis det på nogen måde er muligt inden for grundlovens rammer, så vil vi have lukket Grimhøjmoskéen i Aarhus«.

I et svar fra daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) til Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik, fremgår det, at Justitsministeriet ikke vil anmode den øverste anklager, Rigsadvokaten, om at få lukket moskeen eller opløse foreningen bag moskéen på baggrund af de hidtidige udtalelser, da moskéen ikke systematisk har handlet i strid med Grundloven.

Kun foreninger, der »virker ved vold« kan opløses i Danmark ifølge Grundlovens paragraf 78.