Politi advarer: Bliv inde i ly af regnen

Oversvømmelse af vejbanen ved Tagensvej/Lygten på Nørrebro i København. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Sankt Hans er blevet en fugtig affære i flere dele af landet.

Det meddeler DMI, der torsdag aften har udsendt en advarsel om risiko for kraftig og skybrud, som kan give helt op til 15 millimeter regn på blot en halv time.

De udsatte områder er ifølge DMI blandt andre Stevns, Køge Bugt, Københavns Vestegn, København og Amager, Trekant området, Samsø, Guldborgsund, Faxe, Vordingborg, Middelfart, Assens, Kerteminde, Odense, Nordfyn, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Hørsholm, Rudersdal, Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Hedensted.

Særligt Langeland og Fyn er hårdt ramt af uvejret. Derfor opfordrer Fyns Politi på Twitter borgerne til at blive indendøre.

Til Ritzau bekræfter Louis Honoré, pressechef hos Falck, at borgere på Langeland, Ærø og i Svendborg-området på Sydfyn har henvendt sig til Falck for at få hjælp.

»Det drejer sig dels om stormskader, dels om vandskader, hvor det har regnet ind af åbne vinduer og om tagsten, der har revet sig løs,« siger han.

I alt har Falck fået »et par og 20« henvendelser.

Også i Nordjylland har myndighederne oplevet problemer med kraftig regn. På et tidspunkt tvang det politiet til at skifte telefonnummer for dem, der ville have fat i dem. Flere steder er der rapporteret om mudder på vejene.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser desuden, at der mange steder i politikredsen er problemer med kloakdæksler, der springer op på grund af de store vandmængder.

Storm- og regnvejret har torsdag aften også ramt København. Både Hovedstadens Beredskab og Vestegnens Politi skriver på Twitter, at de forbereder sig på eventuelle skybrud i hovedstadsområdet.

De store vandmasser kan betyde oversvømmelser i lavtliggende områder og kældre, vand på veje og i viadukter samt nedsat sigtbarhed, oplyser DMI.

Selv om der nok ikke er meget at stille op over for vandets effekt på de mange Sankt Hans-bål torsdag aften, er der heldigvis gode råd at finde, så både du kan undgå de værste problemer i forbindelse med regnen. Her er fire gode råd fra Beredskabsstyrelsen:

1. Luk af og dæk til. Luk vinduer og døre og sørg for, at alle åbninger udadtil er dækket til med sandsække eller lignende.

2. Led vandet væk. Tjek, at udendørs afløb, riste og tagrender ikke er tilstoppede, og grav eventuelt render rundt om huset.

3. Vær klar. Sørg for at have kraftig afdækningsplast og sandsække ved hånden, så du kan dække gulvafløb og toilet, hvis det bliver nødvendigt.

4. Hold ind. Store mængder vand gør vejene usikre. Hold ind til siden, hvis du bliver fanget i et skybrud.

De områder, der er i risikozonen, er markeret med blå. Foto: DMI Fold sammen
Læs mere