Polakker kender ikke til dansk sygesikring

EU-borgere, der arbejder i Danmark, har ret til dansk sygesikring - også når familien bliver syg i hjemlandet. Men den danske stat oplyser ikke ordentligt om rettighederne, kritiserer polsk fagforeningsformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En EU-borger, der er ansat og arbejder i Danmark, har ret til dansk sygesikring. Det samme har familierne i hjemlandet, men nye tal fra Patientombuddet, som Avisen.dk har fået indblik i, viser, at stort set ingen polakker kender til det.

I 2013 udbetalte den danske stat omkring halvanden million kroner til polske familier, mens tyske familier fik knap 69 millioner kroner samme år - ud af de i alt 71 millioner kroner, der røg ud af den danske statskasse.

Ifølge fagforeningsformanden Robert Olejnik, der repræsenterer 200 polske byggearbejdere i København, viser tallene, at den danske stat er for dårlige til at oplyse om rettighederne.

»Det er meget moderne at tale om ret og pligt. Så jeg synes, at de danske politikere forsømmer at oplyse om de rettigheder, som følger med,« siger han til Avisen.dk.

Det er kun arbejdsløse, personer, der ikke får dagpenge, eller på anden måde ikke har en sundhedsforsikring i hjemlandet, der er dækket af den offentlige danske forsikring. Men i Polen er der omtrent 2,5 millioner arbejdsløse og heraf 1,7 millioner borgere, der ikke modtager dagpenge. Til forskel fra danske regler er polakker ikke omfattet af den offentlige sundhedsforsikring, hvis de ikke står aktivt til rådighed for arbejdsmarkedet.

»Mange polske familier fungerer på den måde, at manden tager til for eksempel Danmark og arbejder, mens konen er hjemmegående og tager sig af børnene,« siger Robert Olejnik til Avisen.dk.

»Udgifterne kommer til at eksplodere. I dag er der næsten ingen polakker, som kender til de her regler. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at mange vil udnytte muligheden, når kendskabet breder sig,« påpeger Robert Olejnik.

Ifølge Avisen.dk er der ingen oplysninger om retten til dansk sygesikring på den offentlige hjemmeside Work in Denmark, der skal hjælpe udlændinge med at forstå det danske system. Og vejledningen fra Sundhedsministeriet fylder næsten 100 sider - på dansk.