Poeten hvis liv blev til et drama

Fredag modtog Yahya Hassan en dom på et år og ni måneders fængsel ved Retten i Aarhus. Dermed blev der sat et foreløbigt juridisk punktum i en sag, der de første måneder af 2016 var underholdning for det meste af Danmark.

Yahya Hassan, digter. Fold sammen
Læs mere

Vi ses snart!« er de eneste ord, som en smilende, tydeligt lettet og vanligt habitklædt Yahya Hassan ytrer til tilhørere, familie og pressefolk, da han fredag lidt i klokken 14 forlader Retten i Aarhus flankeret af tre betjente iført skudsikre veste.

Kort forinden har dommer Bodil Ruberg idømt digteren 21 måneders fængsel. En dom, som er noget tættere på forsvarerens anmodning om 18 måneder end anklagerens krav – han krævede mindst tre års fængsel.

Oveni kommer en bøde på 40.000 kroner, sagsomkostninger, en konfiskation af Yahya Hassans bil og motorcykel, et års frakendelse af kørekortet samt en erstatning på 1.848 kroner til offeret for de skud, der udgjorde kernen i sagen mod digteren.

Siden Yahya Hassan i oktober 2013 gjorde en kometagtig entre på den danske medie- og lyrikscene med sin selvbetitlede digtsamling, har han med jævne mellemrum sat sig totalt på både avissider, TV-sendeflader og SoMe- platforme.

Men de sidste måneder, inden Yahya Hassan den 21. marts i år blev arresteret for at have skudt en 17-årig mand i foden og låret, var det ikke poesien, han var mest kendt for. Der var derimod hans selverklærede krig mod bandegrupperingen Black Army, som han mente sig stærkt forfulgt af.

På Yahya Hassans Facebook-væg fulgte både et utal af borgere og hele mediedanmark nyfigent med i, hvordan han lagde billeder op af sig selv med bue og pil klar til selvforsvar mod sine forfølgere, videoer af hvordan han angiveligt blev forfulgt af biler, og til sidst blodige billeder af sig selv med brud på kraveben og håndled, efter at han var blevet påkørt i det nordlige Aarhus – efter eget udsagn i et forsøg på at slippe bort fra sabelsvingende forfølgere.

Yahya Hassan, 18-årig digter med palæstinensisk baggrund, har tidligere været på institution for kriminelle. Han skriver om sin barndom og har kritiseret nydanskere og sine egne forældre for ikke at tage sig godt nok af deres børn. Efterfølgende har han fået trusler fra vrede nydanskere. Han går på forfatterskolen og har skrevet en digtsamling, som udkommer på Gyldendal den 25. oktober. Fold sammen
Læs mere

Den løbende saga på Facebook, hvor Hassan også ophedet diskuterede med et stort antal andengenerationsindvandrere, der langtfra alle er fans af digteren, blev i løbet af februar og marts genstand for både bekymring og skrækblandet moro for flere iagttagere, efterhånden som begivenhederne eskalerede.

Hævdede at han skød i selvforsvar

Det var også i forlængelse af den frygt, at skuddene den 20. marts faldt på en parkeringsplads mellem Fjældevænget og Kappelvænget i Aarhus Vest. I en video, der tidligere er blevet afspillet i retssagen, ser man, hvordan Yahya forsøger at komme væk, mens det senere skudoffer følger efter ham og opfordrer: »Så skyd, Yahya. Skyd, jeg vil se, om du tør. Er det bare bluff?«, mens Yahya svarer, at han er knækket og bange og blot vil være i fred.

Yahya Hassan hævder, at skuddene blev affyret i lovlig nødværge, og at han derfor ikke burde straffes for dem.

Det tager retten ikke til efterretning i dommen fredag, men accepterer dog forsvarerens påstand om, at skuddene ikke blev affyret med henblik på at skade – at Yahya Hassan udelukkende ønskede at skræmme den 17-årige og ikke havde til hensigt at ramme ham.

Det er dog ikke blot skuddene og den ulovlige besiddelse af et skydevåben, som Yahya Hassan blev dømt for. Det er en lang række forhold, hvoraf Yahya har erkendt hovedparten – flere af dem stammer helt tilbage fra foråret 2015. De rangerer fra det, ville nogle måske indvende, lidt banale at have knipset en kvinde i ansigtet med fingeren og øltyveri på det aarhusianske værtshus Under Masken – til noget mere graverende forhold som at køre i hashpåvirket tilstand og overtrædelse af et polititilhold mod en ekskæreste.

Vil flytte ud på bøhlandet

Da dommen bliver oplæst, modtager Yahya Hassans forsvarer, Michael Juul Eriksen, den øjeblikkeligt på vegne af sin klient, og hans opgave denne dag viser sig derfor at være at modsætte sig fortsat varetægtsfængsling af digteren, indtil han kan afsone sin dom endeligt.

Det lykkes ikke – Yahya skal forblive bag tremmer. Men efter at retten er hævet, er det ikke desto mindre en tydeligt tilfreds Michael Juul Eriksen, der fortæller, at dommen var noget nær det bedst tænkelige udfald, og at en lettet Yahya Hassan straks havde bedt ham acceptere den.

Ifølge Juul Eriksen kan Yahya Hassan se frem til prøveløsladelse efter yderligere otte måneders afsoning, hvor han da vil have udstået to tredjedele af sin straf, og allerede om en måneds tid kunne komme på udgang.

Og fremtiden?

Yahya har tidligere erklæret, at han er godt undervejs med en ny digtsamling. Hvis alt går, som hans forsvarer profeterer, vil han være ude af fængslet omkring maj 2017. Under retssagen, har Yahya Hassan tidligere erklæret, at han vil flytte ud på bøhlandet for at undgå yderligere dramatik.

Men om det betyder, at vi har set det sidste til Yahya Hassan i medierne, er nok tvivlsomt. Som han engang erklærede i et interview med TV 2s Allan Silberbrandt.

»Alle jer, når I er færdige med jeres yakketi-yak og jeres bullshit, og debatten engang dør ud, så ender I alligvel med at ringe til mig, for at sætte gang i den igen. Og jeg skal nok holde maskineriet kørende.«

Mon ikke han får ret, og vi ses snart.