Plum-skandale kan ændre fondslov

Både V og S lægger op til revidering af loven efter Plum-skandalen, hvor bestyrelsen har svært ved at fyre direktør Christian Harlang.

Foto: Lars Helsinghof Bæk, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen skal til enhver tid kunne ansætte eller fyre sin direktør. Det gælder også, når det drejer sig om fonde. Det er den politiske udmelding ovenpå den spegede sag, hvor bestyrelsen for Plum-fonden tilsyneladende ikke kan afsætte direktør Christian Harlang, selvom et flertal i bestyrelsen ønsker det.

Christian Harlang nægter nemlig at forlade posten med henvisning til, at han ifølge egen opfattelse er indsat som livsvarig direktør af fondens stifter Lise Plum. Derfor mener Harlang, at bestyrelsen ikke kan afsætte ham, hvilket meget vel kan vise sig at være sandt på grund af direktørens unikke position i fondens fundats.

Dermed kommer Plum-fonden til at stå i den absurde situation, at fonden ledes af en direktør som et flertal i bestyrelsen har mistet tilliden til og beskylder for økonomiske uregelmæssigheder.

Den situation får nu både Socialdemokraterne og Venstre til at varsle et eftersyn af fondsloven.

- Umiddelbart lyder det forkert, at en bestyrelse ikke kan tilpasse sin ledelse, herunder fyre eller ansætte, som de har lyst til. Det er det centrale element i ethvert bestyrelsesarbejde at sammensætte ledelsen i en given virksomhed eller fond, siger Jacob Jensen, erhvervsordfører for Venstre og fortsætter:

- Fremadrettet giver det her anledning til, om vi fra politisk hold skal ændre reglerne. Jeg kan forestille mig, at vi kunne tage denne her problemstilling op næste gang selskabslovgivningen skal evalueres.

Socialdemokraterne er umiddelbart enige:
- Jeg vil slet ikke afvise, at reglerne skal laves om. Jeg er stor tilhænger af, at den til enhver tid siddende bestyrelse kan både hyre og fyre direktøren. Det hører under de almindelige spilleregler i dansk erhvervsliv. Er der uklarhed om det, også når det gælder fonde, så må vi have skrevet det ind i lovgivningen, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav.