Plum-bestyrelse hænger på Harlang

Bestyrelsen for Plum-fonden kræver Christian Harlangs afgang som direktør. Men reelt kan Harlang ikke fyres, fastslår ekspert.

Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen i Enkefru Plums Støttefond kæmper for at slippe af med fondens direktør, advokat Christian Harlang. Men da den omstridte advokat er skrevet direkte ind i fundatsen, kan han ikke fyres.

På et bestyrelsesmøde onsdag aften krævede bestyrelsen i al hemmelighed Harlangs afgang. Beslutningen blev truffet efter Berlingske Tidendes afdækning af sagen, der blandt andet har afsløret Harlang som den største aftager af fondens midler.

Christian Harlang nægter at respektere bestyrelsens beslutning, da han ifølge egen opfattelse er indsat som livslang direktør, fordi han også er skrevet ind i Lise Munk Plums testamente.

»En fondsbestyrelse kan ikke afsætte en direktør direkte, hvis direktøren er skrevet direkte ind i fundatsen. Derfor kan der opstå den absurde situation, at et flertal af en fondsbestyrelse må leve med en direktør, som flertallet ikke har tillid til,« siger juraprofessor Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet.

Selv om det er svært at afsætte Harlang, føler Plum-fondens formand, Ole Donbæk, sig dog på sikker grund med fyringen.

»Vi har som bestyrelse en klokkeklar ret til at afskedige direktøren i en situation, hvor vi på grund af økonomien er nødt til at skære ned,« slår Donbæk fast.

De absurde forhold i Plum-fonden får nu Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, til at varsle et eftersyn af fondsreglerne.

»Fremadrettet giver det her anledning til, om vi fra politisk hold skal ændre reglerne,« siger Jacob Jensen.