Pludseligt dyk i antallet af asylsøgere

For første gang i månedsvis har færre flygtninge søgt asyl i Danmark, oplyser Røde Kors. Rigspolitiet bekræfter udviklingen.

Sandholmlejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i flere måneder falder antallet af asylansøgere, der finder vej til Danmark fra lande som Syrien og Eritrea. Det oplyser Dansk Røde Kors, der står for driften af Center Sandholm og dermed også indkvarteringen af alle nyankomne asylansøgere i Danmark. Meldingen fra Røde Kors bliver bekræftet af Rigspolitiets udlændingecenter.

Ifølge asylchef i Røde Kors Anne la Cour er »vi nu nede på færre end 100 asylansøgere om dagen«.

»Der kom rigtig mange hen over sommeren i juli, august og september. Nogle dage kom der nærmere 200 end 100, men de seneste ti dages tid har der været færre end 100 dagligt,« siger hun og understreger, at det først om nogle uger står klart, om tendensen fortsætter.

Anne la Cour kender ikke forklaringen på udviklingen. Men ifølge Berlingskes oplysninger kan den bl.a. hænge sammen med, at den aktuelle debat om stramninger på udlændingeområdet finder vej sydpå til flygtninge og menneskesmuglere. En anden forklaring er regeringens udmelding for nylig om kun at give særlige tidsbegrænsede opholdstilladelser på ned til blot et enkelt år til personer, der som mange af syrerne flygter fra borgerkrig.

Ifølge vicepolitiinspektør Claus Birkelyng, Nationalt Udlændingecenter i Rigspolitiet, oplever politiet også, at der kommer færre asylansøgere til Danmark.

»I de seneste to-tre uger har vi set et lavere indrejsetal end det, vi har oplevet hen over sommeren,« siger han.

Claus Birkelyng kan som Røde Kors ikke oplyse de præcise tal og henviser til Udlændingestyrelsen, der først senere på måneden offentliggør de seneste tal for asylansøgere i år.

Ifølge Berlingskes oplysninger kan den seneste udvikling også hænge sammen med noget så kortvarigt, som at den muslimske eid-fest har lagt en midlertidig dæmper på rejseaktiviteterne. Den kan også hænge sammen med, at der i Sydeuropa er blevet stoppet flere menneskesmuglere end tidligere – eller at hurtigere sagsbehandlingstider kan virke afskrækkende på mulige asylansøgere, fordi det forholdsvis hurtigt bliver afgjort, om de kan få opholdstilladelse eller ej.

Usikkert skøn om 20.000 asylansøgere i år

Oplysningerne fra politiet og Røde Kors kommer, efter at justitsminister Karen Hækkerup (S) har vurderet, at så mange som 20.000 asylansøgere kan ende med at komme til Danmark i år. Ministerens skøn er behæftet med usikkerhed, da det er baseret på de seneste tendenser i antallet af indrejser i både Danmark og Europa, oplyser Justitsministeriet. Det er dermed ikke sikkert, at der kommer 20.000 asylansøgere i 2014. Skulle det ske, ville det svare til, at Danmark i løbet af september, oktober, november og december skulle modtage flere end 12.000 asylansøgere.

Trods færre asylansøgere de senere uger kan det samlede antal asylansøgere stadig nå 20.000 i år. Det mener Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. Han vurderer, at politiske diskussioner og initiativer kun har marginal betydning for flygtningestrømmen:

»De vigtigste parametre som flygtning er chancerne for at opnå asyl og dernæst muligheden at få sin familie med efterfølgende. Det er ikke det samme, som at en meget stærkt kommunikeret indsats omkring lovgivningen i et givent land ikke kan have en vis betydning. Men jeg tillægger det normalt marginal betydning,« siger Andreas Kamm.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, er tilfreds med udviklingen de senere uger. Han vil dog ikke lægge for meget i det pludselige dyk.

»Lad os nu se, hvordan det ender. Jeg tvivler ikke på, at oplysninger om ændringer på asyl- og udlændingeområdet herhjemme finder vej til mellemmænd og menneskesmuglere og derfra videre til flygtningene,« siger Geertsen.