»Pludselig begyndte bygningen at styrte sammen over dem«

Lørdag er det 70 år siden, at Gestapos hovedkvarter i København, Shellhuset, blev bombet af briterne. Dagen markeres med kransenedlæggelse ved mindesmærket ved Den Franske Skole på Frederiksberg Allè, hvor flere end 80 børn blev dræbt af vildfarne bomber.

Det britiske luftvåbens aktion for at ødelægge Gestapos hovedkvarter i Danmark slog delvis fejl og dræbte omkring 125 uskyldige mennesker – hovedageligt børn på Den Franske Skole i København. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag er det 70 år siden, at det britiske luftvåben Royal Air Force (RAF) bombede Gestapos hovedkvarter i Shellhuset. i København. Den dristige aktion medførte, at danske fanger undslap, og at dele af Gestapos arkiv blev ødelagt.

For at undgå den slags angreb havde Gestapo anbragt 26 danske fanger i øverste etage af Shellhuset. De 18 bombefly fløj ind i lav højde og bombede under øverste etage. Af de danske fanger omkom otte.

Et af flyene ramte en lystmast over godsbaneterrænet og mistede en del af sin styreevne. Over Sønder Boulevard tabte flyet sine bomber, og en af dem eksploderede i en ejendom på Sønder Bluelvard og derefter styrtede flyet ned ved Frederiksberg Allé mellem Den franske Skole og Aveny Teatret.

Anden bølges bombefly troede, at målet lå under røgen fra det brændende flyvrag og kastede derfor deres bomber over Den franske Skole og hele karréen Amicisvej/Maglekildevej.

Den nu 94 årige Valdemar Dvinge var som brandmand på vagt på Hovedbrandstationen, da han hørte larmen fra bomberne:

»Jeg genkendte tydeligt Royal Air Force-mærket på vingen, så tæt på kom flyet. Røgen fra det bombede Shellhus så jeg og de andre brandmænd fra brandstationen.«

Kort tid efter sendte Valdemar Dvinge med en brandstigevogn ud til Sønder Boulevard:

»Store dele af bygningen var raseret, og vi kæmpede for at forhindre branden i at sprede sig. Det lykkedes at nedkæmpe branden, men jeg så en kvinde blive dræbt af nedfaldne murbrokker.«

Blev fanget under bygningen

Otto Eriksen er i dag 97 år og han havde også vagt den dag som røgdykker på Vesterbro Brandstation:

»Sammen med de andre røgdykkere nedkæmpede vi den voldsomme tagbrand i bygningen ved Sønder Boulevard, som var ved at sprede sig til nabobygningerne i Stenderupgade. Efter omkring en times indsats fik vi besked på tage til Den franske Skole.«

»Flere brandfolk og frivillige kravlede ind i en lang kældergang under skolen for at redde indespærrede børn og nonner ud. Pludselig begyndte bygningen at styrte sammen over dem. To brandmænd fra Frederiksberg Brandvæsen blev dræbt og flere af de andre indespærret. Røgdykkerfører Peter Jensen gravede sig ud med de bare hænder, men var i chok bagefter, så de københavnske røgdykkere havde ikke nogen ledelse derefter. Ved skolen var der mange forældre, som desperate ledte efter deres børn, blandt andet omkom to fædre i forsøget på at redde børn ud af skolen.«

86 skolebørn blev dræbt

Efter krigen opgjorde Rigspolitichefen det samlede antal omkomne ved Shellhuset til omkring 125 personer. Af disse kunne 51 navngives og identificeres. 42 omkom senere af deres kvæstelser.

Tidspunktet for bombningen gjorde, at mange hjem var tomme. De største tab var derfor på Den Franske Skole, hvor 86 børn og 18 voksne – flere af dem nonner – omkom. 900 personer mistede deres hjem i kvarteret.

Flere af flyene fra RAF blev ramt og styrtede ned. Ialt gik seks fly tabt og ni besætningsmedlemmer mistede livet.

Frederiksberg Kommune har arrangeret en mindehøjtidelighed for at markere 70-års-dagen. Den foregår fra kl. 11.00 udendørs på Frederiksberg Alle 74 ved mindesmærket for den Franske Skole (Jeanne d’Arc Skolen).

Mød en af de overlevende skoleelever fra Den Franske skole i Magasin søndag.

Se billederne: