Plejestrejker ebber ud

Nu kun et fåtal af aktioner på det kommunale plejeområde. Imens giver Helsingør hjemmehjælperne 800 kr. ekstra om måneden.

Der var mandag arbejdsnedlæggelser på plejeområdet i otte kommuner og faglige møder i otte andre. Og hermed er de sidste par ugers bølger af overenskomststridige aktioner blandt social- og sundhedsassistenter med flere ved at ebbe ud. De har kæmpet for mere i løn og bedre arbejdsbetingelser. Fredag var der arbejdsnedlæggelser i 31 kommuner.

Imens har Helsingør Kommune besluttet at imødekomme sine hjemmehjælpere med, hvad kommunen selv kalder et fastholdelsestillæg. Lønhoppet svarer til 800 kroner ekstra om måneden. Pengene udbetales med halvdelen her og nu og resten til årsskiftet. Andre steder har aktionerende plejepersonale forgæves forlangt sådan et fastholdelsestillæg på 1000 kroner eller mere om måneden. Ud over Helsingør Kommune har også Ishøj Kommune og Allerød Kommune har allerede ved årsskiftet givet deres plejepersonale et lønhop.

Helsingør Kommune har taget pengene fra en pulje til lokale lønforhandlinger.

Allerød Kommune har længe været skældt ud af nabokommunerne for at skabe unfair konkurrence om det plejepersonale, som kommunerne får sværere og sværere ved at rekruttere. Helsingørs konservative borgmester, Per Tærsbøl, opfordrer kommunerne til i fællesskab at søge en løsning med fagforeningen FOA i forhold til at udbetale sådanne fastholdelsestillæg.

- Det vigtigste for mig er, at vi kan give en eller anden form for bonus for at fastholde de gode medarbejdere uden samtidig at bryde den solidaritet, der overordnet set skal være blandt kommunerne, siger Per Tærsbøl.

Der var mandag helt eller delvise arbejdsnedlæggelser i kommunerne Syddjurs, Haderslev, Århus, Nyborg, Nordfyn, Fåborg-Midtfyn, Svendborg og Kalundborg. Imens var der faglige møder i Randers, Morsø, Greve, Lejre, Roskilde, Fakse, Næstved og Vordingborg, oplyser fagforeningen FOA.

I over halvdelen af landets 98 kommuner har der været arbejdsnedlæggelser siden plejepersonalet i Holstebro startede lønaktionen den 13. juni.

/ritzau/