Plejehjem sjusker med medicinen til ældre

En 87-årig mand døde efter manglende medicinering på et center i Gentofte. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er store fejl og mangler på 70 af 900 plejehjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personalet på plejehjem rundt om i Danmark har til tider svært ved at håndtere medicinen til de ældre. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er »alvorlige fejl og mangler« med medicinen på 70 ud af 900 danske plejehjem. Så alvorlige, at det kan ende med at koste liv, som det var tilfældet med en 87-årig mand i Gentofte, skriver politiken.dk.

Den 87-årige kom til et genoptræningscenter i Gentofte for at komme ovenpå efter sygdom. Men de livsvigtige piller, som han jævnligt skulle tage, blev låst inde i et skab, og i tre uger kiggede personalet ikke på dem.

Konsekvensen blev, at manden døde af blødende mavesår, fordi han ikke fik sin medicin, konkluderer to afgørelser i konen og datterens klagesag.

Manden ville »med overvejende sandsynlighed ikke være afgået ved døde«, hvis han havde fået sine piller, har Patientforeningen afgjort, mens Patientombuddet har kritiseret en læge, en sygeplejerske og en social- og sundhedsassistent for ikke at have set medicinen.

Selv om Sundhedsstyrelsens ansvarlige for plejehjemstilsynet, ledende embedslæge Henrik Trykker, ikke er bekendt med sagen fra Gentofte, understreger han overfor politiken.dk, at den slags medicinsjusk »burde overhovedet ikke kunne ske«.

- Klokkerne bør ringe, for det er meget sjældent, at en 87-årig på et plejehjem eller et genoptræningscenter ikke får et eller andet. Personalet kunne jo i det mindste ringe til mandens læge og spørge, siger Henrik Trykker og tilføjer:

- Der er klare regler for, at man skal give besked til hinanden hen over sektorgrænser om patienters medicin.

Også Ældre Sagen er chokeret over sagen, som de kalder »uhyggelig og meget grov«.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) gør det klart i en mail til Politiken, at det »selvfølgelig er fuldstændig uacceptabelt, at der ikke er ordentlig styr på medicinhåndteringen på flere plejehjem«.

Samtidig tilføjer hun:

- Der er behov for at stramme op. Håndteringen af medicin til ældre på plejehjem og genoptræningscentre skal være i orden. Det forudsætter, at lægerne, som ordinerer medicinen, påtager sig deres del af ansvaret. Og at ledelserne og personalet, der håndterer medicinen til daglig, har den fornødne viden og forståelse for vigtigheden af, at der skal være fuldstændig styr på arbejdsgangene omkring medicinhåndteringen.