Plejehjem bistår med køb af sex

Skal plejehjem indgå aftaler med prostituerede på vegne af de ældre? Eksperter og fagfolk er uenige.

MODELFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO VEDDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sex er en menneskeret, og derfor ringer vi efter prostituerede på de ældres vegne. Sådan svarer 19 ud af 62 plejehjem i en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt plejehjem i landets større byer.

Og de 19 plejehjem handler rigtigt, mener indehaver af Center for Sex og Samliv Marianne Egense, der som sygeplejerske og sexolog vejleder plejehjem i, hvordan de forholder sig til ældres seksualitet.

»Som ældre på et plejehjem skal det være muligt at få besøg af en glædespige. Og det er plejehjemmets opgave at kontakte en prostitueret,« siger hun.

Seksualpolitisk Forum, der består af en række sexologer, forskere og debattører, bakker op: »Prostitution er lovligt herhjemme, så der er ikke noget problem i, at plejehjemspersonale hjælper de ældre,« siger Linda Kristensen fra Seksualpolitisk Forum.

Københavns Kommune forbyder hjælp

Ifølge WHO og FN har alle ret til et seksualliv, og herhjemme præciserer Serviceloven, at alle uanset boform har ret til et privatliv.

Alligevel har blandt andet Københavns Kommune forbudt sine plejehjem at hjælpe beboere med prostitution, da man mener, at prostituerede er i risiko for at få skader via deres job. Og Sygeplejeetisk Råd, der rådgiver plejehjem i etiske spørgsmål, er på linje. Det er ikke plejehjems opgave at »fremme handlen med kvinder,« siger formand Grete Bækgaard Thomsen.

Hverken Ældresagen eller Foreningen Sex og Samfund ønsker at stille krav om, at den enkelte plejehjemsassistent skal ringe efter en prostitueret, hvis det strider imod den ansattes moralsæt. Den holdning møder opbakning fra socialminister Benedikte Kiær (K), der dog ikke ser et problem i, at plejehjemmene agerer »mellemmand«.

»Men det er ikke en pligt, som skal ligge i opgaveporteføljen for plejehjemspersonalet. For nogle kan det virke som grænseoverskridende at formidle kontakten,« siger socialminister Benedikte Kiær.