Plejehjem afskaffer sove- og spisetider

De ældre på plejehjem skal ikke behandles som passive mennesker. De skal selv bestemme og deltage i hverdagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Birkelund Pleje- og Ældrecenter i Kruså er der ingen faste sove- eller spisetider. De ældre spiser, når de er sultne og sover, når de er trætte. Samtidig skal de selv deltage i hverdagens gøremål som at gøre rent, dække bord og passe dyrene.

- Vi har i mange år været styret af en klokke. Det var rart at få beboerne op inden ni, så vi kunne gøre rent inden middagsmad. Det var en sygehusfilosofi, som var flyttet ind. Sådan fungerer det jo ikke i et hjem, siger Käthe Rasmussen.

Birkelund er blevet udnævnt som det første Eden-plejehjem i landet. Det betyder, at Birkelund Plejecenter arbejder efter nogle principper, så den enkelte ældre bliver ved med at opleve sig som ligeværdig, anerkendt og bidragende.

På sigt er det meningen, at Eden-filosofien skal udbredes til alle plejehjem i Aabenraa Kommune. Samtidig arbejder blandt andet Middelfart Kommune og Odder Kommune også med at indføre Eden-filosofien på deres plejehjem.

I januar i år nedsatte socialminister Benedikte Kiær (K) en kommission, som skal undersøge, hvordan man får mere livskvalitet og selvbestemmelse ind på plejehjemmene. Et af medlemmerne af kommissionen er formanden for Danske Pensionister, Arne Rolighed.

Han mener, at en filosofi som Eden kan bringe tiltrængt hjertevarme ind i ældreomsorgen.

- Samfundet ser de ældre som en byrde. Det smitter af på hele ældreomsorgen. De ældre bliver mødt med minuttyranni. Fem minutter til at hjælpe den ældre i tøjet. Plejepersonalet har mistet muligheden for at møde den ældre i omsorgen, siger Arne Rolighed.

/ritzau/